Talous

Maaseudun jätevesiremontteihin pitkää ja edullista lainarahaa

TS/Mauri Ratilainen<br />Pohjoismaiden Investointipankin pääkonttorin parvekkeelta pilkahtavan Itämeren tilan parantaminen on toimitusjohtaja Johnny Åkerholmin mukaan pankin uuden lainaohjelman kohde.
TS/Mauri Ratilainen
Pohjoismaiden Investointipankin pääkonttorin parvekkeelta pilkahtavan Itämeren tilan parantaminen on toimitusjohtaja Johnny Åkerholmin mukaan pankin uuden lainaohjelman kohde.

KIRSI TURKKI

Pohjoismaiden Investointipankki ryhtyy ensi kertaa rahoittamaan kotitalouksien hankkeita Suomessa. Pankin lainoitusta aiotaan suunnata haja-asutusalueilla vuoteen 2014 mennessä pakollisiksi tuleviin jätevesi-investointeihin.

Ympäristöhankkeet ja Itämeren tilan parantaminen ovat viime aikoina nousseet keskeiselle sijalle Pohjoismaiden Investointipankin lainoituksessa. Pankki on äskettäin päättänyt varata Itämeren tilan parantamiseen 500 miljoonaa euroa ja ilmastomuutoksen vaikutuksen vähentämiseen miljardi euroa.

- Itämeren tilan kohentamiseen ja vesiensuojeluun liittyy myös uusin hankkeemme, jossa lainarahaa suunnataan ensi kertaa tavallisille kansalaisille, Pohjoismaiden Investointipankin toimitusjohtaja Johnny Åkerholm kertoo.

Syrjäseutujen taloissa ja kesämökeillä joudutaan vuoteen 2014 mennessä huolehtimaan entistä tarkemmin jätevesistä. Julkisuudessa on arvioitu, että Suomessa noin 200 000-250 000 kiinteistöä joutuu haja-asutusalueilla rakentamaan jätevesien käsittelyjärjestelmän. Tämä voi merkitä isoja investointeja yksittäiselle kotitaloudelle.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kumppanit tarpeen

Pohjoismaiden Investointipankki osallistuu nyt näihin talkoisiin siten, että pankki aloittaa yhteistyön jätevesi-investointien rahoittamikseksi joidenkin markkinoilla olevien pankkien kanssa. Kumppaneita tarvitaan, koska Pohjoismaiden Investointipankilla ei ole mahdollisuutta itse tutkia yksityisten investointisuunnitelmia, joten se jää paikallisten pankkien tehtäväksi.

- Syrjäseutujen asukkaille tämä merkitsee pitkäaikaista ja markkinoiden edullisemmasta päästä olevaa lainarahoitusta jätevesi-investointeihin, Åkerholm tiivistää suunnitelman.

Maatalouden lainoitus kiinnostaisi

Uusi lainoitusmalli koskee kotitalouksien lisäksi maatiloja ja pk-yrityksiä. Kotitalouksien jätevesi-investointien rahoittaminen on vain pieni osa Pohjoismaiden Investointipankin Itämeren lainaohjelmaa.

- Olemme vahvasti mukana toteuttamassa Helcomin suunnitelmaa, jonka tavoitteena on parantaa Itämeren ekologista tilaa vuoteen 2021 mennessä, Åkerholm korostaa.

Hän muistuttaa, että toiminta kohdistuu kaikkien Itämeren rantavaltioihin eikä vain pankin omistajina oleviin Pohjoismaihin ja Baltian maihin. Pohjoismaiden Investointipankki on rahoittanut muun muassa Pietarin jätenvedenpuhdistamoa sekä monia hankkeita Puolassa ja Kaliningradissa.

- Itämerta pahasti saastuttavan maatalouden hankkeisiin osallistuisimme myös mielellään aktiivisemmin, mutta vielä ei ole vireillä laajempaa maatalouden päästöjä vähentäviin investointeihin liittyvää lainoitusta, Åkerholm toteaa.

Hän painottaa, että Pohjoismaiden Investointipankin kaikkien lainoituspäätösten pitää nykyisin täyttää pankin asettamat ympäristövaatimukset.

Energia-alalla isot haasteet

Pohjoismaiden Investointipankin toinen uusi lainaohjelma tähtää ilmastomuutoksen vaikutuksen vähentämiseen ja siihen sopeutumiseen. Tässä ohjelmassa rahoitus painottuu projekteihin, jotka korostavat uusiutuvien energialähteiden sekä energian entistä tehokkaampaa käyttöä.

Pankilla on jo kertynyt aiemminkin runsaasti kokemusta energiahankkeiden rahoituksesta. Lainoitusta on annettu muun muassa Suomen ja Baltian sähköverkot yhteen kytkevälle Estlinkille, vesivoimaloiden käytön tehostamiselle Ruotsissa ja vanhanaikaisten hiilivoimaloiden uudistamiselle Puolassa. Kaikkiaan pankin lainakannasta lähes kolmannes on kohdistunut energiainvestointien rahoitukseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ilmastomuutoksen vaikutuksen vähentämiseen Pohjoismaiden Investointipankki osallistuu myös olemalla mukana uudessa eurooppalaisessa hiilirahastossa 15 miljoonan euron summalla.

Hiilirahastossa on mukana viisi eurooppalaista julkista rahoituslaitosta. Rahasto tukee ympäristöä edistäviä hankkeita ostamalla päästöoikeuksia, jotka toteutuvat Kioton pöytäkirjan jälkeisenä jaksona eli vuodesta 2013 alkaen.

Lainoituksessa tehtiin ennätys

Pohjoismaiden Investointipankin lainarahan suosio on noussut viimeeksi kuluneen vuoden aikana, kun markkinoilla lainahanoja on väännetty tiukemmalle ja rahan hinta noussut rahamarkkinoita härinneen subprime-kriisin vuoksi.

- Viime vuoteen asti lainarahaa oli tarjolla yllinkyllin edulliseen hintaan, mutta nyt tilanne on toisin markkinoita kohdanneen kriisin vuoksi, Åkerholm sanoo.

Viime vuonna Pohjoismaiden Investointipankin antolainaus ja rahoitus nousivat ennätystasolle. Koko vuoden antolainaus oli 2,4 miljardia euroa ja pankin laina- ja takauskanta olivat vuoden lopussa 12,3 miljardia euroa.

Pankin lainoitusta on käytössä yhteensä 38 maassa. Jäsenmaiden ulkopuolisista maista eniten lainarahaa ovat saaneet Kiina, Puola ja Venäjä.

Pankin lainoituksen kohteena ovat olleet myös monet tiehankkeet, kuten Via Baltica ja Varsinais-Suomessa Helsingin ja Turun välinen moottoritie, jota pankki on rahoittanut 77 miljoonalla eurolla.