Talous

Ruuan kysyntä kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä

Helsinki, STT
Maailman elintarvikehuollon suurin tulevaisuuden haaste on kasvavan väestön ruokkiminen. Väestönkasvu erityisesti kehitysmaissa edellyttää YK:n Elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n asiantuntijoiden mukaan rajua elintarvikkeiden tuotannon kasvattamista.
 Elintarvikkeiden kysyntä kaksinkertaistuu nykytasolta vuoteen 2050 mennessä väestönkasvun ja elintason nousun vaikutuksesta, ennustaa FAO. Arvio sisältyy kesäkuun alussa Roomassa pidettävän elintarvikehuippukokouksen taustaksi tehtyyn laajaan asiantuntijaraporttiin.
 Huippukokouksessa pohditaan keinoja ilmastonmuutoksen ja bioenergian käytön elintarvikehuollolle asettamiin kasvaviin haasteisiin vastaamiseksi. Maailman elintarvikehuollon turvaamisesta voi FAO:n mukaan tulla yksi alkaneen vuosisadan suurimmista ongelmista.
 Kysynnän kattamiseksi kehitysmaiden maatalouden satoisuuden on noustava 40 % suuremmaksi kuin nykyisin. Kasteluvettä tarvitaan 40-50 prosenttia ja viljelysmaata 100-200 miljoonaa hehtaaria nykyistä enemmän, arvioivat FAO:n maatalousasiantuntijat. Suurin tarve on Saharan eteläpuoleisessa Afrikassa ja Etelä-Amerikassa.