Uutiset

Uusikaupunkilainen ylioppilas
Janne Junnila taitaa matematiikan

TS/<br />Uusikaupunkilainen Janne Junnila niittää menestystä kilpailumatematiikassa.
TS/
Uusikaupunkilainen Janne Junnila niittää menestystä kilpailumatematiikassa.

TONI LEHTINEN

Neljä tuntia aikaa vastata neljään erittäin hankalaan matemaattiseen tehtävään. Mukana saa olla vain kirjoitus- ja piirustusvälineet. Kaavakirjat ja funktiolaskimet ovat kiellettyjä.

- Kolme ensimmäistä tehtävää meni hyvin, mutta neljäs osoittautui liian vaikeaksi. Yritin kyllä ratkaista sen, mutta en hiffanut, mistä tehtävässä oli kyse, uusikaupunkilainen Janne Junnila harmittelee.

Junnila joutuu harvoin sellaisen matemaattisen ongelman eteen, ettei hän kykene ratkaisemaan sitä. Kilpailumatematiikkaa harrastava tämän kevään ylioppilas osallistui maaliskuussa pohjoismaiseen matematiikkakilpailuun.

Hän kamppaili kutsukilpailussa 77:ää pohjoismaista matemaatikkolahjakkuutta vastaan. Jokainen osallistuja täytti tehtävät omassa koulussa, ja vastaukset lähetettiin Norjaan tarkistusta varten.

Junnilan tuloksena oli toinen sija ruotsalaisen Gunnar Pengin jälkeen.

- Yllätyksekseni sain siitä neljännestä tehtävästä pari pistettä, Junnila naurahtaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Heinäkuussa suuntana Madrid

Junnila innostui kilpailumatematiikasta kolmisen vuotta sitten. Tietokoneohjelmointiharrastus jäi vähemmälle huomiolle, kun funktiot ja kolmannen asteen yhtälöt yhdistyivät kilpailuviettiin.

- Kilpailumatematiikkatehtävät vaativat älliä aivan eri tavalla kuin normaalit lukion matikkatehtävät. Niissä ei tarjota selkeää ratkaisukaavaa, vaan onnistuminen vaatii tiedon soveltamista, Junnila kuvailee harrastustaan.

Matikka on vienyt Junnilan kilpailemaan maailmalle. Hän osallistui viime vuonna Suomen joukkueen jäsenenä kansainvälisiin matematiikkaolympialaisiin, jotka järjestettiin Vietnamissa. Nyt hänet on itseoikeutetusti valittu tämänvuotiseen joukkueeseen. Kisa järjestetään Madridissa heinäkuun puolivälissä.

- Olympialaisten taso on todella korkea. Meillä oli viime vuonna tavallista lahjakkaampi joukkue Vietnamissa, mutta emme silti saaneet menestystä. Tänä vuonna joukkueen taso ei ole yhtä korkea, joten mitalit tai kunniamaininnat ovat epätodennäköisiä, Junnila arvioi.

Hän on valmistautunut muun joukkueen kanssa olympialaisiin Päivölän kansanopistolla Valkeakoskella. Opistolla järjestettävissä valmentautumisviikonlopuissa kilpailumatikan opettajina toimivat yliopiston opettajat.

Ehkä elektronista sodankäyntiä

Olympialaisten lisäksi Junnila valmistautuu varusmiespalvelukseen. Tietotekniikasta kiinnostunut mies haki elektronisen sodankäynnin erikoisjoukkoihin, joita koulutetaan muun muassa Riihimäen viestirykmentissä.

- Joukon touhu on todella salamyhkäistä. Jos en pääse sinne, menen tavallisen viestirykmenttiin puolelle.

Ennen armeijan harmaita ja olympialaisia Junnilalla on edessään ylioppilasjuhlat. Matematiikan arvosanaa ei ole vaikea arvata.

- Kyllähän se laudatur tuli. Harmittaa vieläkin, että tein yhden pikkuvirheen alkupään tehtävissä. Onneksi kompensoin virheen jokeritehtävällä ja sain täydet eli 60 pistettä, Junnila kertoo.