Phoenix-luotain valmistautui laskeutumaan Marsiin
Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan Mars-luotain lähestyi sunnuntaina määränpäätään punaista planeettaa. Phoenix-luotaimen oli määrä laskeutua Mars-planeetalle aamuyöllä Suomen aikaa.
Luotain on tehnyt taivalta avaruudessa lähes kymmenen kuukautta ja matkannut 680 miljoonaa kilometriä.
Tutkijat seurasivat luotaimen matkantekoa jännittyneinä, sillä he tiesivät, että ennusteet Phoenixin onnistuneesta laskeutumisesta Marsin pohjoisnavan tuntumaan olivat alle 50 prosenttia.
- Olen vähän jännittynyt, koska tämä ei ole mikään helppo tehtävä, sanoi tutkija Peter Smith . Hänen mukaansa jännitystä lisäsi entisestään se, että luotain laskeutuu täysin tutkimattomalle alueelle punaisella planeetalla.
Laskeutumisvalmisteluihin on kuulunut tarkkoja laskelmia luotaimen kurssista. Illansuussa Nasan asiantuntijat pohtivat, pitäisikö Phoenixin kurssia tarkentaa vielä viime hetkellä. Lauantaille kaavailtu kurssinmuutos jätettiin tekemättä.
- Phoenix oli niin hyvin kurssissa laskeutumista varten, että seurantaryhmä piti muutosta tarpeettomana, kertoi Nasan alainen tutkimuslaboratorio kotisivuillaan.
Ei elävää kuvaa
Luotaimen päätehtävä on selvittää, onko Marsin napa-alueilla ollut riittävästi virtaavaa vettä elämän ylläpitämiseen.
Phoenix ei lähetä avaruudesta elävää kuvaa, vaan pelkästään radiosignaaleja.
- Radiosignaaleilta menee 15 minuuttia tulla Marsista Maahan, kertoi Nasa. Illalla avaruushallinto arvioi, että ensimmäinen vahvistus onnistuneesta laskeutumisesta voitaisiin saada kello 2.53 Suomen aikaa.
Luotaimen mukana on myös suomalaista tekniikkaa. Ilmatieteen laitos on toimittanut siihen instrumentin, jonka tehtävänä on mitata Marsin kaasukehän painetta.
Painemittauslaite on piskuinen, vain 26 gramman painoinen. Ilmatieteen laitoksen mukaan vastaavia laitteita ei valmisteta missään muualla maailmassa.
Phoenix lähti matkaan Floridan Cape Canaveralista viime elokuussa.