Uutiset

Stubb kiirehtii viisumivapautta Venäjän kanssa

Lehtikuva<br />Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan viisumivapaus edistäisi Venäjän demokratian kehitystä.
Lehtikuva
Ulkoministeri Alexander Stubbin mukaan viisumivapaus edistäisi Venäjän demokratian kehitystä.

Helsinki (STT)

Ulkoministeri Alexander Stubb (kok) haluaa madaltaa rajoja Venäjän suuntaan. Hän sanoo STT:n haastattelussa, että Suomen pitäisi harkita uudelleen varovaista ja jarruttavaa suhtautumistaan Venäjän viisumivapauteen.

Stubbin mielestä vapaakauppa ja viisumivapaus EU:n ja Venäjän välillä edistäisi myös Venäjän demokratian kehitystä.

- Meidän linja tässä viisumikysymyksessä on ollut liian varovainen ja konservatiivinen. Ainoastaan rajoja madaltamalla ja vapaata liikkumista edistämällä saadaan poistettua ennakkoluuloja, Stubb sanoo.

Suomen varovaista linjaa on perusteltu turvallisuudella ja Venäjän passijärjestelmän puutteilla.

- Totta kai, kun ollaan Schengenin alueella niin täytyy olla tietty kontrolli, mutta väite, että vain Venäjällä tehdään väärennettyjä passeja ja sen takia meillä on oltava viisumipakko - se on kerta kaikkiaan liian pitkälle viety.

Stubb ei aseta aikataulua rajoitusten vähentämiselle ja purkamiselle, mutta uskoo, että vapaampi matkustaminen olisi eduksi myös suomalaisille, erityisesti itärajan lähellä asuville.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Minun mielestäni meidän kannattaa tehdä työtä sen eteen, että viisumipakko poistuu ja venäläinen voi matkustaa Euroopassa vapaammin kuin nyt. Ja päinvastoin. Meillä ei voi olla ennakkoluuloihin pohjautuvaa viisumipolitiikkaa.

Stubbin mielestä Suomen suhdetta Venäjään pitää modernisoida muutenkin. Kumartelun ja hyssyttelyn aika on ohi: myös Venäjän ongelmista pitää voida puhua ilman tabuja ja kiellettyjä aiheita. Venäjän kehityksen myönteiset ja vähemmän myönteiset piirteet pitää ottaa selvästi esille myös tulevassa turvallisuus- ja puolustuspoliittisessa selonteossa.

- Suomessa on tietyillä tahoilla edelleen uussuomettumisen ilmapiiriä. Ei ole tiedostettu, että maailma on muuttunut ja Venäjä on muuttunut radikaalisti viimeisen 17 vuoden aikana.

Tuoreena esimerkkinä tästä Stubb mainitsee kansanedustaja Esko-Juhani Tennilän (vas) kysymyksen eduskunnan kyselytunnilla, jossa Tennilä kytki yhteen Venäjän puutullit ja Suomen Nato-keskustelun. Stubbin mielestä se oli pöyristyttävä rinnastus.

- Jos on hyvä naapuruussuhde pitää voida sanoa että hei, tuon kaltaisesta oikeusvaltiokehityksestä me emme pidä. Tai että me kannatamme sananvapautta.

Stubb näkee Venäjän kehityksessä sekä myönteisiä että huolestuttavia piirteitä. Kansallismielisyyden nousu huolestuttaa, samoin kuin kehityksen eritahtisuus eri alueiden välillä, infrastruktuurin rapautuminen ja väestön kehitys. Samalla Venäjä on Suomelle erittäin keskeinen kauppakumppani ja vahvasti kasvava talousalue.

- Totta kai on meidän intressissä, että Venäjä on mahdollisimman länsimainen.

Venäjä vie, EU vikisee

EU:n taas pitäisi oppia toimimaan yhtenäisesti Venäjän suuntaan. Nyt unioni on jakautunut ainakin kolmeen eri leiriin Venäjän suhteissa, ja Moskova osaa tehokkaasti hyödyntää 27 jäsenmaan välisen eriseuraisuuden.

- Suhde ei ole tasapainossa. Kaikessa pitää muistaa se, että EU on 15 kertaa rikkaampi kuin Venäjä. EU:ssa on kolme kertaa enemmän väestöä ja EU käyttää puolustukseen seitsemän kertaa enemmän kuin Venäjä. Silti tässä näyttää siltä, että Venäjä vie ja Eurooppa vikisee.

Siksi pitäisi tuoda EU-maiden ääripäitä lähemmäksi toisiaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pehmoilulla ei pärjätä ja kovistelulla ei päästä pitkälle. Pitää löytää välimuoto.

Suomen erityisrooliin jonkinlaisena sillanrakentajana EU:n ja Venäjän välillä Stubb ei usko.

- Totta kai meiltä sitä kysytään, mutta siinä ei ole järjen häivää, että voisimme jalkapallojoukkueen pelaajana ryhtyä erotuomariksi.