Uutiset

Heinäluoman Siimes-avaus
ei innosta demarien eturiviä

Suvi-Anne Siimeksen kaupittelu Sdp:n presidenttiehdokkaaksi ei herätä innostusta demarien puheenjohtajakisan kärkikaartissa. Sdp:n väistyvä puheenjohtaja Eero Heinäluoma nosti Siimeksen yhdeksi mahdollisuudeksi demareille lauantain Ilta-Sanomissa tätä vuolaasti kehuen.

Ryhmäpuheenjohtaja Tarja Filatov sanoi lauantaina STT:lle, ettei oikein lämpene asialle. Hänen mielestään tällaisten koepallojen heitteleminen on kuitenkin "ihan sallittua".

- Mutta en sinänsä tässä innostu kauhean paljoa esimerkiksi Suvi-Anne Siimeksen nimestä.

Presidenttiehdokkaan nimeäminen Sdp:n ulkopuolelta ei Filatovin mielestä sinänsä ole mikään mahdoton ajatus. Hän muistuttaa, että myös Martti Ahtisaari tuli aikanaan ehdokkaaksi puolueorganisaation ulkopuolelta, vaikka olikin Sdp:n jäsen.

Filatovin mukaan presidenttipelin avaaminen merkitsisi, että nimiä ryhdyttäisiin peilaamaan valtaoikeuskeskusteluun ja toisaalta valtaoikeuksia sovittelemaan mahdollisiin ehdokkaisiin. Hän toivoo, että valtaoikeudet voitaisiin käsitellä ilman näitä kytkentöjä.

Toinen Sdp:n puheenjohtajaehdokas Jutta Urpilainen pitää Siimestä Heinäluoman tavoin uuden sukupolven poliitikkona ja "ihan hyvänä nimenä". Nyt ei hänen mukaansa ole kuitenkaan Sdp:n presidenttiehdokaskeskustelun aika. Myös Urpilaisen mielestä ensin pitäisi käydä valtiosääntökeskustelu ja katsoa, millaiseksi presidentin rooli muotoutuu. Aikaa tähän on vielä monta vuotta.

- Minun mielestäni on tärkeintä, että pidetään erillään henkilö ja toimenkuva.

Urpilainen sanoi ainakin toivovansa, että presidenttiehdokas löytyisi aikanaan puolueen sisältä.