Uutiset

Viisi miljoonaa sinnittelee nälkärajalla Puolassa

TS/Matti Hoviseppä<br />Hädänalaiset ihmiset joutuvat monesti turvautumaan roskapönttöjen sisältöön Puolassa.
TS/Matti Hoviseppä
Hädänalaiset ihmiset joutuvat monesti turvautumaan roskapönttöjen sisältöön Puolassa.

MATTI HOVISEPPÄ

Nälkärajalla sinnittelevien syrjäytyneiden joukko on paisunut Puolassa jo viiteen miljoonaan. Masentavan kehityksen on ennustettu jatkuvan.

Ravisuttavat tiedot sisältyvät Puolan tiedeakatemian jäsenen Maria Jaroszin tuoreisiin tutkimuksiin.

Köyhyys ja puute piinavat kansalaisia eniten Puolan itäisissä osissa, kun puolestaan lännessä ja Varsovan läänissä eletään varsin mukavasti.

Puolan köyhimpiin ovat perinteisesti kuuluneet eläkeläiset ja työttömät, mutta viime vuosina heidän joukkoonsa ovat pudonneet entistä useammat monilapsiset perheet.

- Lukuisten nuorten on ollut pakko kituuttaa aluksi todella pienillä palkoilla, sosiologian professori Maria Jarosz tietää.

Nälkärajalla kamppailevien viiden miljoonan köyhän lisäksi ongelmallinen arki ruokkii uusavuttomuutta ja toivottomuutta.

- Yhdistelmä aiheuttaa monenlaisia sairauksia, joihin menehtyy vuosittain noin 5 000 ihmistä, professori Jarosz tietää.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Runsas kymmenen prosenttia hädänalaisista ihmisistä ei osaa etsiä minkäänlaista apua yhteiskunnan turvaverkostoista, hän lisää.

Muuttajat kuorivat kerman päältä

Puolan EU-jäsenyyden jälkeen eli vuonna 2004 alkanut valtava muuttoaalto etenkin Britanniaan ja Irlantiin on Jaroszin mukaan miltei puolittanut Puolan työttömyysasteen, joka hipoi vain muutama vuosi sitten 20 prosenttia.

- Ilmiö on valitettavasti hyödyntänyt miltei yksinomaan maastamuuttajia, professori Jarosz muistuttaa.

Jaroszin tutkimusten mukaan kelvottomissa, usein homeisissa asunnoissa sekä usein ilman kaasua ja vettä joutuu asumaan jo 6,5 miljoonaa puolalaista.

- Köyhiin perheisiin syntyneiden lasten mahdollisuudet yltää aikuisena aineellisesti tyydyttävään elämään ovat lähes olemattomat, professori täsmentää.

- Puolalaisella köyhyydellä on taipumus kasaantua. Ilmiö on kasvamassa entisestään, hän jatkaa.

Kapitalismi synnytti vauraan eliittiluokan

Reaalisosialismin vaihtuminen markkinatalouteen parikymmentä vuotta sitten on muodostanut uuden, arviolta alle kymmenen prosentin eliitin, joka ansaitsee kymmeniä kertoja enemmän kuin keskipalkkaa saavat.

Teollisuustyöntekijän bruttokuukausipalkka on Varsovan päätilastoviraston tuoreen ilmoituksen mukaan noin 3 300 zlotya eli hiukan alle 1 000 euroa.

Enemmistö puolalaisista yltää kuitenkin noin 2 000 zlotyn eli vajaan 600 euron tuloihin.

Professori Maria Jarosz ennustaa huippurikkaiden ja vähävaraisimpien joukon paisuvan lähivuosina kiihtyvällä vahdilla.

- Huonoa kehitystä voisi padota vain Donald Tuskin hallituksen tarttuminen riuskasti sosiaalisiin toimiin, hän täsmentää.