Uutiset

Venäjän ja Kiinan presidentit moittivat Yhdysvaltoja

LK/REUTERS<br />Presidentit Dmitri Medvedev ja Hu Jintao.
LK/REUTERS
Presidentit Dmitri Medvedev ja Hu Jintao.

Kiinan ja Venäjän presidentit aiheuttivat perjantaina harmaita hiuksia amerikkalaisille poliitikoille. Kaksikko ilmoitti näet olevansa varsin yksimielinen muun muassa Yhdysvaltain ohjuspuolustuksen turmiollisuudesta, aseiden kieltämisestä avaruudessa ja ihmisoikeuksien käyttämisestä poliittisena lyömäaseena.

- Ohjuspuolustus vahingoittaa valtioiden välistä luottamusta ja alueellista vakautta. Tämän vuoksi osapuolet ovat siitä hyvin huolissaan, kiteytettiin Venäjän presidentin Dmitri Medvedevin ja hänen kollegansa Hu Jintaon allekirjoittamassa lausunnossa.

Yhdysvallat kaavailee tutkakeskuksen pystyttämistä Tshekkiin ja ohjuspatteria Puolaan. Ne olisivat osa ohjustorjuntajärjestelmää, jota tarvitaan Yhdysvaltain mielestä Iranin ja Pohjois-Korean hyökkäysten varalta.

Myös ihmisoikeuksista Hu ja Kiinassa vieraillut Medvedev löysivät yhteistä sanottavaa.

- Mitä ihmisoikeuksiin tulee, meidän tulisi välttää kysymyksen politisoimista. Ihmisoikeuksia ei saisi käyttää välineenä toisten maiden asioihin puuttumiseen, lausunto evästi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Täysin yhtä mieltä suurvallat eivät sentään kaikesta olleet. Medvedev kertoi isännilleen olevansa huolestunut Kiinan sotilas- ja talousmahdin kasvusta sekä maan yrityksistä kasvattaa vaikutusvaltaansa Keski-Aasiassa Venäjän kustannuksella.

Vierailun asialistan kärjessä olivat energianeuvottelut. Medvedev on vihjannut, että Venäjä ja Kiina ovat lähellä sopimusta kaasuputken rakentamisesta Siperiasta Kiinaan. Lisäksi Venäjä sopi rakentavansa yli miljardin dollarin uraanin rikastuslaitoksen Kiinaan.

- Kiinan markkinat ovat erittäin kiehtovat. Me yritämme päästä niille kahdella tavalla: emme vain toimita raaka-aineita vaan investoimme myös paikalliseen tuotantoon, valotti valtiollisen Rosatom -ydinvoimayhtiön johtaja Sergei Kirijenko .

Kiinan-vierailu oli vasta Medvedevin toinen ulkomaanmatka presidenttinä. Ensimmäisen vierailun hän teki torstaina Kazakstaniin.