Talous

Stora Enson Venäjän tehdas voisi aloittaa tuotannon 2011

Juha Kaihlanen

Stora Enson Venäjälle suunnittelema suuri sellu- ja hienopaperitehdas voi käynnistyä näillä näkymin jo 2011. Viime kesänä julkistettu hanke liikahti perjantaina askeleen eteenpäin, kun Stora Enso ilmoitti aloittavansa kannattavuustutkimuksen integraatin rakentamisesta Nizhny Novgorodiin Moskovasta itään.

Hankkeella hyvät mahdollisuudet

Stora Enson varatoimitusjohtajan Hannu Ryöppösen mukaan esiselvitysten perusteella hankkeella on hyvät mahdollisuudet toteutua. Kannattavuustutkimuksen on määrä valmistua vuoden kuluttua. Sen jälkeen voitaisiin tehdä investointipäätös.

- Rakentaminen veisi pari vuotta, joten tehdas voisi olla valmis ehkä 2011, Ryöppönen arvioi perjantaina. Hän korosti kuitenkin, ettei mitään päätöksiä ole vielä tehty.

Kannattavuustutkimuksessa suurin haaste on puun saanti. Liki miljoona tonnia lyhytkuituista sellua vuodessa keittävä tehdas tarvitsee koivukuitupuuta neljä miljoonaa kuutiometriä.

- Suuri kysymys ennen investointipäätöstä on hakkuuoikeudet, Ryöppönen totesi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Osa sellusta markkinoille

Stora Enso kaavailee noin miljardi euroa maksavaa sellutehdasta ja sen kylkeen vielä hienopaperikonetta.

- Sellutehtaan ja paperikoneen rakentaminen toteutettaisiin enemmän tai vähemmän samaan aikaan, Ryöppönen sanoi.

Paperikone tekisi todennäköisesti päällystämätöntä hienopaperia Venäjän paikallisille markkinoille. Kaikkea sellua ei paperikone tarvitsisi, vaan osa siitä myytäisiin markkinaselluna.

Stora Ensolla ei ole mukana Nizhny Novgorodin hankkeessa venäläistä kumppania.

Ryöppösen mukaan kumppanin mukaan tuloa ei kuitenkaan ole suljettu pois.

Venäläiset ovat väläytelleet tullihelpotuksia raakapuun viennissä niille ulkomaisille yhtiöille, jotka investoivat Venäjälle.

Ryöppösen mukaan neuvottelut puutulleista eivät ole vaikuttaneet Stora Enson Venäjän suunnitelmiin.

- Tämä projekti on riippumaton, eikä suoranaista kytkentää tullikysymykseen ole millään tavalla.

Suomalaiset metsäyhtiöt ovat investoineet Venäjälle toistaiseksi lähinnä saha- ja levyteollisuuteen. Stora Enso tekee myös aaltopahvia kolmella paikkakunnalla. Sellu- tai paperitehtaita ei suomalaisilla ole.

IP:lla ja Mondilla menee hyvin

Ulkomaisista yhtiöistä eniten tuotantoa Venäjällä on yhdysvaltalaisella International Paperilla ja eteläafrikkalaisella Mondilla.

International Paper osti vuonna 1998 Svetogorskin eli entisen Enson sellu- ja paperikombinaatin Suomen ja Venäjän välisen rajan itäpuolelta Imatran kohdalta. Mondi osti Syktyvkarin integraatin Komin alueelta vuonna 2002.

Sekä International Paperin että Mondin investoinnit ovat tuottaneet erinomaisesti.

Suomalaisia ei vanhojen neuvostovallan aikaisten tehtaiden osto ole kiinnostanut. Suomalaiset haluavat toteuttaa suurinvestointinsa rakentamalla kaiken alusta uutena.