Jokelan oppilaiden mediasyytökset nettiin
Jokelan koulun oppilaat syyttävät toimittajia pahoista ylilyönneistä ammuskelutragedian uutisoinnissa. Professori Jukka Kemppinen julkaisi maanantaina kahden lukiolaisen keräämän listan tilanteista, joissa toimittajat toimivat Jokelan koulun oppilaiden mielestä väärin tai asiattomasti.
Kemppinen kertoo, että hänellä on ollut tiedot hallussaan jo viime vuoden puolelta, mutta nyt häntä pyydettiin julkaisemaan ne. Hän ei kuitenkaan paljasta, kuka tiedot halusi julki.
STT sai käyttöönsä alkuperäisen materiaalin, josta on poistettu haastateltujen nimet. Materiaali on lähes yhteneväinen Kemppisen blogissa julkaistun aineiston kanssa. Listassa mainitaan nimeltä useita tiedotusvälineitä, mutta kaikista tapauskuvauksista ei käy ilmi, minkä median toimittajasta on kyse.
Nimetyistä tiedotusvälineistä pahinta kritiikkiä saa 7 päivää -lehti.
Oppilaiden mukaan Seiskan toimittaja oli yrittänyt päästä ammuskelussa kuolleen pojan perheen kotiin surunvalittelujen varjolla. Perhe oli huomannut hänen nauhoittavan keskustelua ja heittänyt hänet ulos.
Toisen kertomuksen mukaan Seiskan toimittaja soitti ammuskelussa kuolleen terveydenhoitajan alaikäiselle lapselle ja pyysi tätä kertomaan äidistään.
Seiskan päätoimittaja Marko Petäjäjärvi myöntää molemmat tapaukset pääpiirteissään. Hän huomauttaa kuitenkin, ettei kummastakaan tilanteesta kirjoitettu lehdessä, koska kuolleiden omaiset eivät halunneet antaa haastatteluja.
Terveydenhoitajan lapsesta hän toteaa lisäksi, ettei toimittaja tiennyt soittavansa alaikäiselle.
HS pyytää anteeksi
Myös Helsingin Sanomat saa oppilailta risuja. He kertovat lehden toimittajan soittaneen ja lähettäneen tekstiviestin 14-vuotiaalle oppilaalle, joka oli vasta juuri päässyt pois koululta. Toimittaja oli kysellyt kuolleiden määrää.
Helsingin Sanomien päätoimittaja Reetta Meriläinen myöntää, että lehdestä yritettiin aluksi soittaa ja lähettää tekstiviestejä nuorille, joiden tiedettiin käyvän Jokelan koulua.
- Sitten tajusimme, että ihmiset voivat joutua vaaraan (puheluittemme vuoksi), ja lopetimme.
Meriläisen mukaan lehdessä on päätetty, ettei vastaavanlaisessa tilanteessa enää toimittaisi samoin. Puhelun saaneelta oppilaalta hän pyytää anteeksi.
- Emme tajunneet heti tilanteen vakavuutta. Pahoittelemme, jos vaaransimme hänen henkensä.
Toisen kertomuksen mukaan Helsingin Sanomien toimittaja kuunteli sivusta 18-vuotiaan oppilaan ja nuoriso-ohjaajan keskustelua ja julkaisi sen keskustelijoiden tietämättä.
Tämän tapauksen kulusta lehdessä on kuitenkin eri käsitys kuin oppilailla.
- Toimittajamme vannoo kivenkovaan, että hän esittäytyi toimittajaksi ja kertoi kuuntelevansa keskustelua juttuaan varten.
Meriläinen paheksuu yksipuolisuutta
Meriläinen paheksuu sitä, että blogissa on julkaistu pelkästään oppilaiden näkökulma asiaan eikä tiedotusvälineille ole annettu mahdollisuutta vastata syytöksiin. Hän kritisoi lisäksi Kemppistä siitä, että tämä julkaisi listan, vaikkei pystynyt tarkistamaan tietoja.
Oppilaiden kertomuksia keräsi tuolloin lukiossa opiskellut Ville Korhonen yhdessä toisen lukiolaisen kanssa. Korhonen muistelee, että kaikkiaan kertomuksia kerättiin pariltakymmeneltä nuorelta.
Korhosen mukaan koottu materiaali lähetettiin myös Julkisen sanan neuvostolle. Varsinaista kantelua ei kuitenkaan tehty. Jokela-aineisto on netissä osoitteessa http://kemppinen.blogspot.com/2008/05/jokela.html.