Uutiset

Eurooppa-koulu kasvattaa kansainvälisyyteen

TS/Tuomas Muraja<br />Pojat pelasivat jalkapalloa Eurooppa-koulun pihalla Brysselissä perjantaina. Monelle koulu on kohtauspaikka, jossa he oppimisen ohella viettävät aikaansa koulun kahviloissa, urheilukentillä, kirjastossa tai vaikkapa ateljeessa.
TS/Tuomas Muraja
Pojat pelasivat jalkapalloa Eurooppa-koulun pihalla Brysselissä perjantaina. Monelle koulu on kohtauspaikka, jossa he oppimisen ohella viettävät aikaansa koulun kahviloissa, urheilukentillä, kirjastossa tai vaikkapa ateljeessa.

TUOMAS MURAJA

Kun Brysselin Eurooppa-koulu I:n rehtori Kari Kivinen saapuu aamulla työpaikalleen, kaikki tervehtivät välitöntä johtajaansa iloisesti. Ei uskoisi, että ollaan 3 100 oppilaan jättikoulussa, jossa opettajiakin on 350.

Suurimmalle osalle oppilaista koulu on kohtauspaikka, jossa he oppimisen ohella viettävät aikaansa koulun kahviloissa, urheilukentillä, kirjastossa tai vaikkapa ateljeessa. Paikkoja riittää seitsemän hehtaarin kokoisella alueella rauhallisessa ja vehreässä Ucclen hienostokaupunginosassa.

Tällaisella konseptilla syntyy tiivis ja oppimaan motivoiva yhteisö, joka kasvattaa automaattisesti kansainvälisyyteen. Lasten on pienestä pitäen opittava kommunikoimaan ulkomaalaisten luokkatoveriensa kanssa, olipa kyseessä sitten keräilykorttien vaihtaminen tai kiista jalkapallo-ottelun tuomiosta.

Eurooppa-kouluissa oppilaalla on kuitenkin kaikilla asteilla oikeus oman äidinkielen opetukseen. Edellytyksenä tietysti on, että kysymyksessä on jokin EU:n 23 virallisesta kielestä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuusivuotiaasta lähtien oppilas alkaa opiskella ensimmäistä vierasta kieltään, joko ranskaa, englantia tai saksaa, jotka ovat EU-koulujen niin kutsutut välinekielet eli viralliset opetuskielet äidinkielen rinnalla.

Opetussuunnitelman on täytettävä kaikkien 23 EU-maan standardit, ja usein suunnitelma ylittää kansallisen tason.

Monet käyvät Eurooppa-koulua vain muutamia vuosia, joten opettajien on pidettävä huoli, että oppilaat voivat palata takaisin kotimaahansa oikealle ikätasolle.

Jos Eurooppa-koulun oppilaat ovat pääsääntöisesti kilttejä, heidän vanhempansa ovat sitäkin vaativampia. Noin 85 prosenttia Eurooppa-koulu I:n oppilaiden vanhemmista on EU-virassa, ja hämmästyttävän monet ovat koulutukseltaan lakimiehiä.

Vanhempien vaatimukset otetaan myös huomioon, sillä vanhempainyhdistyksillä on hyvin suuri merkitys koulujen jokapäiväisissä toiminnoissa. Toisaalta uraorientoituneet aikuiset sysäävät mielellään lastensa kasvatusvastuuta koululle.

Hän muistuttaa, että ulkomaille muuttoa harkitsevalle perheelle korkea palkka ei enää ole tärkein tekijä. Puolisolle on myös löydyttävä mielekäs työ ja lapsille tasokas koulu.

Jo tässä vaiheessa vuotta Brysselin neljään Eurooppa-kouluun on ilmoittautunut 1 448 uutta oppilasta ensi syksyksi.

50-vuotisjuhliin panostetaan

Toukokuussa Brysselin Eurooppa-koulu I täyttää 50 vuotta. Koulun juhlakonsertti järjestetään Brysselin kuuluisimmassa salissa, Palais des Beaux-Artsissa 27. toukokuuta.

Tilaisuudessa esiintyvät koulun oma sinfoniaorkesteri, big band ja kamariorkesteri.

TS/Tuomas Muraja<br />Rehtori Kari Kivinen on luotsannut Brysselin Eurooppa-koulua jo viisi vuotta.
TS/Tuomas Muraja
Rehtori Kari Kivinen on luotsannut Brysselin Eurooppa-koulua jo viisi vuotta.