Uutiset

Sekä Mugabe että oppositio uskovat voittoonsa Zimbabwessa

LK/REUTERS<br />Zimbabwen presintti Robert Mugabe ja hänen vaimonsa Grace eilen äänestyksen jälkeen.
LK/REUTERS
Zimbabwen presintti Robert Mugabe ja hänen vaimonsa Grace eilen äänestyksen jälkeen.

Zimbabwen oppositio ilmoitti voittaneensa maan presidentinvaalit ääntenlaskennan ollessa vielä kesken sunnuntaina. Alustavat tiedot osoittavat oppositiopuolue MDC:n mukaan varmuudella, että puolueen ehdokas Morgan Tsvangirai on voittamassa lauantaiset presidentinvaalit.

Istuvan presidentin Robert Mugaben leiri oli yhtä voitonvarma. Valtion valvonnassa oleva Sunday Mail -lehti kertoi Mugaben sanoneen, ettei vaaleissa tarvita toista kierrosta. Toinen kierros pidetään vain, jos kukaan ehdokkaista ei saa yli 50:tä prosenttia äänistä.

Mugaben tukijat leimasivat myös MDC:n voitonjulistuksen merkitsevän itse asiassa vallankaappausta

Kummankin leirin voitonvarmuus näyttää tarkkailijoiden mukaan pahaenteiseltä, vaikka itse vaalit sujuivat ilman pahoja välikohtauksia. Useat tarkkailijat olivat myös sitä mieltä, että Zimbabwea 28 vuotta hallinnut Mugabe julistetaan joka tapauksessa vaalien voittajaksi.

Presidentinvaalien lisäksi Zimbabwessa pidettiin parlamenttivaalit ja valittiin useita paikallisviranomaisia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Mugaben ja Tsvangirain lisäksi ehdokkaita oli kaksi muuta, joista entisen valtiovarainministerin Simba Makonin arveltiin keräävän runsaasti kannatusta.

MDC:n pääsihteeri Tendai Biti sanoi puolueensa murskanneen vaaleissa Mugaben Zanu-PF-puolueen. Bitin mukaan MDC on saamassa parlamenttivaaleissa pääkaupungissa 28 paikkaa 29:stä. Presidentinvaaleissa taas Tsvangirai oli kerännyt kaksi kolmasosaa äänistä, kun 12 prosenttia oli laskettu, Biti sanoi.

Vaalien virallisia tuloksia odotetaan vasta alkavalla viikolla.

MDC: Emme salli vaalien varastamista

Syyksi ennenaikaiseen voittoilmoitukseen Biti selitti sen, että puolue ei luota keskusvaalilautakuntaan.

- Teimme virheen 2002, kun emme julistautuneet voittajaksi. Teimme erehdyksen (parlamenttivaaleissa) 2005, kun emme julistautuneet voittajaksi, Biti huomautti. Nyt MDC ei aio hänen mukaansa antaa minkään puolueen "varastaa vaaleja".

Tsvangirai on sanonut useaan otteeseen voittaneensa presidentinvaalit 2002 ja sanonut myös, että MDC:ltä ryöstettiin vaalivoitto parlamenttivaaleissa 2005.

Läntisiä tarkkailijoita Zimbabwen vaaleihin ei päästetty. Vaaleja seuranneet afrikkalaiset tarkkailijat ovat jo kertoneet väärinkäytöksistä. Esimerkiksi Hararen pohjoispuolella olevalla autioalueella oli tarkkailijoiden mukaan rekisteröity 8 500 äänestäjää.

Mugabe on hallinnut Zimbabwea maan itsenäistyttyä Britannian alaisuudesta 1980, ensin pääministerinä 1980-87 ja presidenttinä sen jälkeen. Hän on luonut valtansa tueksi vahvan turvallisuuspoliisin, mutta etenkin maan talousvaikeuksien arvellaan vähentäneen hänen suosiotaan.

Zimbabwe tunnettiin aiemmin Afrikan eteläosan vilja-aittana, mutta nyt maassa on pulaa peruselintarvikkeistakin. Presidentti syyttää maansa vaikeuksista Euroopan unionia ja Yhdysvaltoja. Nämä asettivat pakotteita Mugabea ja hänen lähipiiriään vastaan 2002 syyttäen Mugabea vuoden 2002 presidentinvaalien tulosten manipuloinnista.

Lehtikuva<br />Äänien laskeminen on aloitettu Zimbabwessa, mutta lopullisen tuloksen uskotaan varmistuvan vasta alkuviikosta.
Lehtikuva
Äänien laskeminen on aloitettu Zimbabwessa, mutta lopullisen tuloksen uskotaan varmistuvan vasta alkuviikosta.