Uutiset

Venezuela siirsi joukkojaan Kolumbian rajalle

LK/REUTERS<br />Ecuadorin sotilaat partioivat viidakossa. Myös Ecuador ja Kolumbia ovat ajautuneet selkkauksiin.
LK/REUTERS
Ecuadorin sotilaat partioivat viidakossa. Myös Ecuador ja Kolumbia ovat ajautuneet selkkauksiin.

Kolumbian, Ecuadorin ja Venezuelan välejä kiristänyt kiista syveni keskiviikkona, kun Venezuela ilmoitti ryhtyneensä siirtämään joukkojaan Kolumbian rajalle. Venezuelan puolustusministeri Gustavo Rangel kertoi, että maan armeija ilma- ja merivoimia myöten on pantu liikekannalle. Rangelin mukaan myös panssarivaunuja oli matkalla raja-alueelle.

Ecuadorin presidentti Rafael Correa oli aiemmin vaatinut Kolumbialta anteeksipyyntöä hyökkäyksestä, jonka maa teki viikonloppuna Ecuadorin puolelle Farc-sissejä jäljittäessään.

- Kolumbian teko on tuomittava kansainvälisesti -- Ecuador on valmis puolustautumaan kaikin mahdollisin keinoin, Correa sanoi.

Etelä-Amerikan maista Brasilia, Chile ja Argentiina ovat jo ilmaisseet paheksuntansa Kolumbian hyökkäyksestä. Presidentti George W. Bush taasen on asettunut kiistassa Kolumbian puolelle sanoen tukevansa liittolaistaan.

Yhdysvallat ihmetteli Venezuelan roolia

Asiantuntijoiden mukaan sotilaallisen konfliktin uhka Etelä-Amerikassa on sanasodasta huolimatta vähäinen. Yhdysvallat ei keskiviikkona pystynyt vahvistamaan tietoja Venezuelan armeijan liikkeistä.

- Meillä ei ole riippumatonta tietoa joukkojen väitetyistä liikkeistä alueella, Valkoisen talon tiedottaja Dana Perino sanoi.

Yhdysvallat kummeksui Venezuelan ärhentelyä selkkauksessa.

- Uskomme, että Kolumbian ja Ecuadorin pitäisi selvittää asia keskenään. Emme näe mitään tarvetta siihen että maa, joka ei asiaan liity, puuttuu siihen, Perino sanoi.

Myöskään Amerikan valtioiden järjestön OAS:in kriisikokous ei saanut riitaa ratkottua. Washingtonissa pidetty kymmentuntinen istunto päättyi ilman sopua. OAS:in oli määrä jatkaa kiistan käsittelyä keskiviikkoiltana.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit