Uutiset

Suomessa historian lämpimin talvi

TS/Jari Laurikko<br />Eteläisen Suomen tämänvuotinen talvi vastaa jo Tanskan normaaleja talviolosuhteita. Joutsenet on kuvattu torstaina Paraisilla.
TS/Jari Laurikko
Eteläisen Suomen tämänvuotinen talvi vastaa jo Tanskan normaaleja talviolosuhteita. Joutsenet on kuvattu torstaina Paraisilla.

RAMI NIEMINEN

Talven keskilämpötila on Ilmatieteen laitoksen mukaan ollut suurimmassa osassa maata korkeampi kuin koskaan ennen. Etelä-Suomen lämpötiloja voi jo verrata Tanskan talviin. Keski-Suomessa eletään kuin eteläisessä Ruotsissa.

Eteläisessä Suomessa oli joulu-helmikuussa vain 20-30 päivää, jolloin vuorokauden keskilämpötila jäi nollan alapuolelle. Normaaleina talvina niitä on yli kaksi kertaa useammin.

Turussa kulunut talvi on ollut kaikkien aikojen toiseksi lämpimin. Vain 1920-luvun puolivälissä on ollut leudompaa.

Helmikuu Turussa on ollut kaikkien aikojen kolmanneksi leudoin. Vain vuosien 1989-1990 helmikuina täällä on tarvittu vähemmän toppavaatetusta. Keskimäärin lämpömittari näytti vuoden kylmimpänä kuukautena 0,4 astetta. Helmikuun vimeinen päivä ei muuttane tilastoja suuntaan tai toiseen.

Kylmimpinä talvina Turussa on hytisty noin 14 asteen pakkasissa ja keskiarvo vuosilta 1971-2000 kertoo kaupungin normaalin helmikuun olevan keskimäärin viisi astetta pakkasen puolella.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Sattumalla suuri osuus

Ennätyslauhan talven aiheuttajana pidetään erityisesti ilmastonmuutosta. Sen on arvioitu nostavan keskilämpötiloja noin asteella. Juuri sen verran Suomessa on nyt lämpimämpää kuin normaalisti.

Meteorologi Hanna Tietäväinen Ilmatieteen laitokselta kuitenkin vakuuttaa, että ilman sattumaa talven lämpöennätyksiä olisi tuskin rikottu.

- Siinä on mukana myös muita tekijöitä kuin ilmastonmuutos. Niin sanotut luonnolliset tekijät ovat tänä talvena olleet samansuuntaisia ilmaston lämpenemisen kanssa.

Suomen yli on talven ajan puhaltanut lämpimiä ilmavirtauksia etelästä. Ne ovat tuoneet lämminta ilmaa mukanaan aina Afrikan edustan merialueilta saakka.

Tietäväinen ei osaa arvioida, miten suuri osuus ilmastonmuutoksella on ollut tähän talveen. Talven lempeyden perusteella ei voi myöskään tehdä johtopäätöksiä kesästä tai ensi talvesta.

- Nämä tekijät ovat niin syvällä tuolla ilmakehän mekanismeissa, että niistä on vaikea sanoa tulevaa, Tietäväinen kertoo.

- Voi käydä esimerkiksi niin, että virtaukset keikahtavat ja Siperiasta tulee ensi talveksi kylmää ilmaa.

Tietäväisen mukaan 1990-luvulta lähtien yli 70 prosenttia talvista on ollut pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpiä. Se puhuu ilmastonmuutoksen puolesta.

Pimeää ja kosteaa

Vaikka talvi on ollut lämmin, keväisistä säistä ei voi puhua. Talven aikana on satanut ja ollut pimeää, mitä puuttuva lumikerros varsinkin etelässä on korostanut entisestään.

Turussa on satanut talven aikana noin 90 millimetriä keskiarvoa enemmän. Vastaavasti aurinkoisten päivien osuus on jäänyt synkeän pieneksi. Joulu-helmikuussa auringosta on saatu nauttia yhteensä vain noin 110 tunnin ajan. Keskivertotalvena aurinkoa olisi riittänyt yli vuorokauden pidempään.