Talous

Metsäteollisuus pelkää osaajapulaa

TS/Timo Jerkku<br />Professorit Martti Toivakka (vas.), Pedro Fardim ja Bjarne Holmbom sanovat, että tulevaisuuden metsäteollisuus tuottaa paljon muutakin paperia tai biopolttoaineita. Ala kaipaa kuitenkin nuoria kykyjä.
TS/Timo Jerkku
Professorit Martti Toivakka (vas.), Pedro Fardim ja Bjarne Holmbom sanovat, että tulevaisuuden metsäteollisuus tuottaa paljon muutakin paperia tai biopolttoaineita. Ala kaipaa kuitenkin nuoria kykyjä.

Timo Anttila

Metsäteollisuus kiinnostaa huonosti nuoria. Esimerkiksi Åbo Akademilla on vaikeuksia saada Teknisen tiedekunnan kemiallis-teknisen osaston puunjalostuksen opiskelijapaikat täyteen. Viime syksynä aloitti 45 uutta opiskelijaa, kun aloituspaikkoja oli 60. Samansuuntaisia viestejä tulee muualtakin. Teknillisissä korkeakouluissa Espoossa ja Lappeenrannassa sekä Oulun yliopistossa on ollut vaikeuksia saada uusia opiskelijapaikkoja täytettyä.

- Ilmiö tuttu kaikissa länsimaissa, eikä koske pelkästään metsäalaa. Kiinnostus tekniikan opiskeluun on yleisesti vähentynyt, professori Bjarne Holmbom Åbo Akademista sanoo.

- Olemme olleet huonoja markkinoimaan alaa, hän huomauttaa.

Uusia tuotteita ja materiaaleja

Metsäalan vähäistä kiinnostavuutta selittää ainakin osaksi se, että ala koetaan auringonlaskun alaksi. Viime kuukausien uutiset tehtaiden sulkemisista Suomessa ja tuotannon siirtymisestä Aasiaan ovat vahvistaneet yleistä ennakkoluuloa.

- Metsäala pitää nähdä laajemmin kuin lankkuina ja paperina. Tulevaisuudessa tuotanto on erilaista kuin tällä hetkellä. Huippuosaajista on puutetta jo nyt ja olemme esimerkiksi Åbo Akademissa joutuneet tuomaan heitä ulkomailta, professori Martti Toivakka Åbo Akademista kertoo.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hänen mukaansa Suomen metsäteollisuus elää nyt murroskautta, joka on samankaltainen kuin 1970-luvulla.

- Silloin teollisuus satsasi jalostetumpiin paperilaatuihin kuin kilpailijat ja paransi asemaansa nostamalla tuotteensa kilohintaa. Nyt ovat kyseessä uudet tuotteet, kuten älypakkaukset, hän sanoo.

Metsäteollisuus on laatinut kansallisen strategian, jonka mukaan panostus tutkimukseen ja tuotekehitykseen täytyy kaksinkertaistaa ja samalla myös tuotannon arvon pitäisi kaksinkertaistua vuoteen 2030 mennessä.

Åbo Akademissa kuitu- ja selluloosateknologian laboratoriossa työskentelevä brasilialaissyntyinen professori Pedro Fardim uskoo, että suunnitelma voi onnistua, jos kiinnostus alaan saadaan viriämään.

- Puu on fantastinen materiaali. Suomessa on ainutlaatuinen ympäristö puukemian kehittämiselle. Kriittinen massa metsäyhtiöineen ja tutkimuksineen on jo olemassa. Kehitykselle on kaikki edellytykset, hän sanoo.