Uutiset

Lumimyrskyt
piinaavat Kiinaa

Lauhoihin talviin tottuneissa Itä- ja Etelä-Kiinassa on viime aikoina pyryttänyt raskaasti lunta ja räntää. Lämpötilat ovat pysytelleet pakkasen puolella, ja sääennusteet lupaavat lisää lunta alkuviikolla. Varoitus huonosta säästä annettiin suureen osaan Kiinaa maanantaina.

Samaan aikaan sadattuhannet kiinalaiset odottivat lumen keskellä pääsyä kotipaikkakunnilleen viettämään vuoden suurinta juhlaa uuttavuotta. Kymmenet miljoonat kiinalaiset matkustavat perinteisesti perheensä ja sukunsa luo uudeksivuodeksi, joka tänä vuonna alkaa 7. helmikuuta.

Esimerkiksi Kantonin rautatieaseman ulkopuolella odotettiin jopa 600 000 henkilön tulevan jonottamaan omaa junaansa. Viranomaiset ovat jo katkaisseet aseman edustalla kulkevan tien, jotta kaikki jonottajat mahtuisivat. Liike-elämän keskuksessa Shanghaissa poliiseja ja sotilaita oli sijoitettu rautatieasemalle pitämään yllä järjestystä.

Kymmenkunta lentokenttää oli ympäri Kiinan kiinni sään vuoksi. Muun muassa Shanghain kenttä ilmoitti joutuneensa perumaan kaikki lennot.

Myös lennot ja junat Kiinasta Hongkongiin viivästyivät lumentulon vuoksi. Parikymmentä lentoa jouduttiin perumaan, ja Shanghaista lähteneen junan arvioitiin myöhästyvän kokonaisella päivällä.