Uutiset

Rusko ja Vahto saavat odotetusti toisensa

TS/Jane Iltanen<br />Vahtolainen Kirsi Kuisma arvelee, että Ruskoon yhdistyminen voi olla ihan hyvä juttu, kunhan lapsiperheet saavat palvelunsa jatkossakin läheltä.
TS/Jane Iltanen
Vahtolainen Kirsi Kuisma arvelee, että Ruskoon yhdistyminen voi olla ihan hyvä juttu, kunhan lapsiperheet saavat palvelunsa jatkossakin läheltä.

ELINA MALKAMÄKI JUTTA HÖGMANDER

Ruskon ja Vahdon kuntaliitos hyväksyttiin valtuustoissa melko sopuisasti.

Vahdolla yhdistymisen siunaaminen vaati 14-3 päättyneen äänestyksen, jossa liitosta vastustivat Lassi Laine (kesk), Rauli Koskinen (kesk) ja Lars Karlsson (vas) . Asian käsittelyn siirtämistä koskenut äänestys päätyi samoihin lukemiin.

Ruskolla liitos hyväksyttiin yksimielisesti sen jälkeen, kun asian käsittelyä oli päätetty jatkaa äänin 19-0 kahden äänestettyä tyhjää.

Ruskolla päätökseen lisättiin yksimielisesti neljä pontta, joista yksi vaatii kuntaliitoksen selvittämistä Raision kaupungin kanssa. Muissa perättiin tarkempien talous- ja henkilöstösuunnitelmien laatimista ja porkkanarahojen käyttämistä lainojen lyhennyksiin.

"Jos johonkin, niin naapuriin"

Tärkeä nuijankopautus sai viikkoaan aloittelevat kuntalaiset Ruskon kylänraitilla mietteliääksi. Vaikka naapurusten yhdistymisestä ei keksitä pahaa sanottavaa, moni myöntää jännittävänsä, säilyvätkö palvelut ennallaan omassa taajamassa kuten sopimuspaperissa luvataan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Pelkään, että terveydenhuollon palvelut huononevat. Se olisi ikävä juttu, toteaa Terttu Nikula .

Uuden kunnan veroprosentiksi kaavaillaan 18:ta, mikä kouraisisi ruskolaisten kukkaroa nykyistä syvemmältä. Nikula ei anna korotuksen harmittaa.

- Välttämätöntä. Mieluummin maksan enemmän veroja, jos sillä turvataan palvelut, hän tuumaa.

Jouko Varho toteaa, ettei hänellä ole mitään liitosta vastaan, vaikka yksinkin pärjättäisiin ihan hyvin.

- Parempi näin. Jos ei liitytä nyt, niin myöhemmin voisi olla edessä kunnan määräämä pakkoliitos esimerkiksi Turun kanssa, Varho sanoo.

Nikulaakaan ei Turku houkuttele. Päinvastoin.

- Raisiokin olisi pienempi paha, mutta ei Turkuun. Silloin jäätäisiin ihan ulkopuoliseksi ja unohduksiin, Nikula uskoo.

- Jos johonkin on pakko liittyä niin naapuriin Vahtoon sitten. Onhan kunnilla jo paljon yhteistyötä, hän miettii.

Rajaviivan poisto ei muuta arkea

Vahdolla suhtaudutaan ajatukseen ruskolaisuudesta varsin tyynesti. Viisivuotias Jami on vanhempineen ollut vahtolainen vasta vajaan vuoden verran. Viisi kuukautta vanha pikkusisko Ilona ei edes muista millaista perheen entisessä kotipaikassa Turussa oli.

Lasten kanssa päiväkävelylle suunnannut äiti Kirsi Kuisma arvelee, että yhdistyminen Ruskoon on ihan hyvä juttu.

- En usko, että yhdistyminen muuttaa arkea kovin paljon, kunhan palvelut pysyvät. Neuvola toimii täällä hyvin ja hammaslääkärille pääsee nopeasti, Kuisma sanoo.

Tarvittaessa auton nokka suunnataan kohti Ruskon keskustaa.

- Siellä tehdään isommat ostokset ja käydään apteekissa.

Maalaiskuntaan tykästynyt Kuisma ei tyrmää ajatusta, että kuntarajoja kolkuteltaisiin vielä tulevaisuudessa. Mutta turkulaiseksi hän ei enää halua.

- Koen ettei siellä arvosteta lapsiperheitä, hän napauttaa.

Ruokakaupan pihassa kuulumisia vaihtava mieskaksikko ennustaa, etteivät liitokset tähän lopu. Kyseessä on vasta "välietappi".

- Mutta mitäs tässä. Viisaat niitä päätöksiä tekee ja aina tällaisista asioista keskustelua syntyy puolesta ja vastaan, Oskuksi esittäytyvä mies kommentoi Ruskon ja Vahdon ratkaisua.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy
TS/Jane Iltanen<br />Ruskolainen Jouko Varho miettii, että parempi liittyä nyt Vahdon kanssa kuin myöhemmin mahdollisesti pakon määräämänä Turkuun.
TS/Jane Iltanen
Ruskolainen Jouko Varho miettii, että parempi liittyä nyt Vahdon kanssa kuin myöhemmin mahdollisesti pakon määräämänä Turkuun.