Ampujan kotona ihailtiin Linkolan ajatuksia
HANNU MIETTUNEN
Tuusulan ampuja on saattanut saada toimintaansa vaikutteita radikaalifilosofi Pentti Linkolan tuotannosta. Ampuja esittää internet-viesteissään hyvin samanlaisia näkemyksiä ja mainitsee Linkolan myös nimeltä eräässä englanninkielisessä kirjoituksessaan. Suomennos kuuluu:
"En ehkä yhdy kaikkeen mitä Linkola sanoo (...) Joka tapauksessa hän on harvoja suomalaisia, joita kunnioitan."
Linkola on ollut jo vuosikymmeniä keskeinen aatteellinen vaikuttaja ampujan äidille. Tämä omistaa Linkolalle kotisivuillaan jopa kokonaan oman alaluvun. Siihen sisältyy yhteensä 12 sivua otteita Linkolan teoksesta. Ne on siteerattu kirjailijan itsensä luvalla.
Nykyään kalastajana Valkeakoskella elävä Linkola vahvistaa tuntevansa ampujan äidin. Molemmat ovat kirjoittaneet ympäristöliikkeen äärilaidalla vaikuttavaan Elonkehä -lehteen ja Linkolan mukaan myös tavanneet sen toimituksen kokouksessa.
- Ai se oli hänen poikansa, puhelimitse kotoaan tavoitettu Linkola hämmästelee.
Hän ei kuitenkaan usko, että kirjoituksilla olisi ollut vaikutusta tekoon.
- Eivätkös sukupolvien suhteet ole yleensä sellaiset, että äidin aatteet käännetään nurinniskoin, Linkola sanoo.
Hän arvelee, että ampuja oli ottanut esikuvansa enemmänkin ulkomaiden kouluammuskeluista kuin kirjoista.
- Tuskin siinä mitään filosofiaa on ollut takana. Jos se olisi ollut suunnitelmallisempi ja tehokkaampi, niin ehkä sitten, Linkola tuumii.
- Ei tällä mitään väestöräjähdystä ratkaista, hän puuskahtaa.
Vihreän liiton vieroma ääriekologian ideologi
Alunperin biologin koulutuksen saanut Pentti Linkola nousi suuren yleisön tietoon 1980-luvulla samoihin aikoihin, kun vihreä liike muotoutui poliittiseksi puolueeksi.
Vihreiden pääjoukko otti melko pian etäisyyttä filosofiin, joka korostaessaan ihmisen biologista luonnetta vaati noudattamaan myös ihmislajin suhteen darwinistista luonnonvalintaa. Linkola on pitänyt esimerkiksi sotia ja terrorismia tervetulleina keinoina väestöongelman lievittämiseksi.
2000-luvulla erakoitunut Linkola on radikalisoitunut entisestään. Elonkehä -lehdessä syyskuussa 2001 julkaistussa kirjoituksessaan "Se luoti tiesi paikkansa" hän iloitsi WTC:n terrori-iskuista ja ilmaisi tukensa myös Yhdysvalloissa vaikuttaneelle terroristille Unabomberille.
"Vaikka ihmisten massakuolemat ovat väestöräjähdystä vasten aina myönteisiä, muutama tuhat henkeä on hyttysen inahdus" , Linkola kirjoitti.
Jo aiemmin samana vuonna hän oli herättänyt pahennusta ruotiessaan kulttuurilehti Hiidenkivessä sivistyneistön tilaa. Linkola halusi elvyttää eliitin käsitteen myönteisessä mielessä ja katsoi suurten massojen turmelleen kulttuurimme. Hän käytti muun muassa nimityksiä "roskaväki" ja "paarialuokka".
Hyvin samanlaisia ajatuksia esitti myöhemmissä internet-viesteissään Tuusulan ampuja.
Linkolalla on internetissä myös englanninkieliset fanisivut. Niissä on linkkejä kahdeksalle antihumanistien, syväekologien ja muiden pienryhmien kansainvälisille nettisivuille.