Uutiset

Ehrnrooth käski erottaa
Ojalan mutta erosikin itse

KARI VALTONEN

Devalvaatioriita riehui viime vuosikymmenen alussa Etelärannan työnantajapalatsissa kovemmin kierroksin kuin mitä aikaisemmin julkisuudessa on kerrottu.

Talon kuudennen ja kahdeksannen kerroksen väki otti yhteen rajusti. Työantajien Keskusliitossa STK:ssa kahdeksannessa kerroksessa vastustettiin tiukasti devalvaatiota ja kahta kerrosta alempana Teollisuuden Keskusliitossa sitä kannatettiin yhtä verisesti.

Riita huipentui siihen, että TKL:n puheenjohtaja, vuorineuvos Casimir Ehrnrooth käski STK:n varatoimitusjohtajaa Tapani Kahria erottamaan Työantajien keskusliiton STK:n pääekonomistin Arto Ojalan.

Kahri ehti jo varoittaa Ojala, että tällä ei ehkä iltapäivällä ole enää työpaikkaa. Näin kerrotaan tiistaina julkistetussa kirjassa Käännekohta , jonka on toimittanut Taina Parviainen.

Rivit pahasti repaleisina

Jo aikaisemmin tilanne oli Ehrnroothin ja Ojalan välillä kiristynyt, kun samassa Helsingin Sanomien numerossa Ehrnrooth artikkelisivulla vastusti devalvaatiota ja Ojala tuki sitä omassa haastattelulausunnossaan.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tuolloin Kahri soitti Lappiin matkanneelle Ojalalle, että tämän olisi parasta olla matkalla niin kauan kunnes hän antaa luvan palata. Ojalan reissu venyi lopulta lähes viikon mittaiseksi.

Ojala sai kuitenkin loppujen lopuksi pitää paikkansa kun Ehrnrooth perääntyi huomattuaan, että hänen omista riveistäänkin, Keskuskauppakamarista ja Pankkiyhdistyksestä sekä yrittäjäjärjestöstä annettiin devalvaatiota vastustavia lausuntoja.

Tuohon aikaan TKL:n piireissä kävi kova polemiikki ja TKL:n toimiston kollegat olivat agressiivisia Ojalaa kohtaan. Tunnelma oli kireä ja suorastaan vihamielinen. STK:ssa jatkettiin kuitenkin sisäisen devalvaation linjalla, jottei ajauduttaisi perinteiseen valuuttakurssia muuttavaan devalvaatioon.

Ojala pohti talousasioita noihin aikoihin pienimuotoisessa keskustelukerhossa "Naiivit tohtorit", johon kuuluivat myös Sixten Korkman valtiovarainministeriöstä, Kari Puumanen Suomen Pankista ja Pertti Parmanne SAK:sta.

Syvin lama olisi voitu välttää

Kun sitten Esko Ahon (kesk) hallitus ei odotuksista huolimatta toteuttanut devalvaatiota, Ehrnrooth erosi TKL:n johtopaikalta.

Kustannusten karsimiseen tähdännyt Kalevi Sorsan (sd) sopimusyritys ajoi kuitenkin lopullisesti karille syksyllä 1991 kun Suomen pankki päästi markan kellumaan.

Ojalalta paloi pinna, kun hän laskeutui hissillä kahdeksannesta kerroksesta kuudenteen. Siellä olivat juhlat ylimmillään. Lasit kuohuivat shampanjaa, ja päätöksestä riemuittiin.

TKL:n väki kehtasi Ojalan mukaan iloita tilanteesta, jossa oli katastrofin ainekset.

Suomi sukelsikin devalvaatiosta huolimatta syvään lamaan.

- Jos Sorsan sopimuksen läpivieminen olisi onnistunut, olisi voitu välttää katastrofin syntyminen ja ne haavat, jotka eivät ole vieläkään täysin umpeutuneet.

Ojala jäi äskettäin eläkkeelle Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n viestinnän ja sidosryhmäsuhteiden johtajan paikalta.