Uutiset

Turun hautausmailta varastetaan kukkia ja koriste-esineitä

TS/Turun Sanomat / Elina Relander<br />Haudoille tuodaan pieniä esineitä, vaikkei tapa luterilaiseen perinteeseen kuulukaan. Esineitä varastavat ohikulkijat aiheuttavat omaisille paljon pahaa mieltä.
TS/Turun Sanomat / Elina Relander
Haudoille tuodaan pieniä esineitä, vaikkei tapa luterilaiseen perinteeseen kuulukaan. Esineitä varastavat ohikulkijat aiheuttavat omaisille paljon pahaa mieltä.

ANNE SAVOLAINEN

Turun hautaustoimi saa viikoittain ilmoituksia haudoilta varastetuista kukista, kynttilälyhdyistä ja koriste-esineistä. Eikä rötöstely kohdistu pelkästään hautoihin.

Turun hautausmaan 200-vuotisjuhlien aikana Tuorlan maatalousoppilaitoksen opiskelijat tekivät hautausmaan aukiolle ja portille kauniita kukkaseiniä, joista ihmiset varastivat ruukuissa olleita roikkuvia kukkia.

- Olisi ihan mielenkiintoista tietää, mitä näiden varastelevien ihmisten mielissä liikkuu, hautaustoimen päällikkö Markku Mannerkorpi puuskahtaa.

Turun vanhimman uurnalehdon rinteeseen vanhan hautausmaan puolelle istutettiin keväällä matalia, Elviira-merkkisiä alppiruusuja, jotka kukkivat näyttävästi jo toukokuussa.

- Niitä kaivettiin ylös, ja aamuisin kukkien paikalta löytyi tyhjiä kuoppia.

Turun hautausmaat osallistuvat viiden muun kaupungin kanssa kansalliseen perennakokeeseen, jossa testataan uusien perennalajikkeiden kestävyyttä. Turussa kokeesta ei juuri saada tuloksia, koska kukkimisvaiheessa olevat perennat siirtyvät pihien turkulaisten kotipuutarhoihin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Kuoppia on ollut kukkivien perennojenkin kohdalla, ja onhan tämä aika turhauttavaa, Mannerkorpi kertoo hautausmaan arjesta.

Enkeli omaan taskuun

Muualta maailmasta Suomeen saapunut tapa tuoda haudoille pikkuesineitä on johtanut siihen, että hautakivien päältä tuntuu olevan hyvin helppoa napata pieni enkeli omaan taskuun. Haudoille tuodaan joulukuusia ja jopa joululauluja patterin hyytymiseen saakka soittavia äänikortteja.

- Krääsän kantaminen haudoille ei ole luterilaista, enkä tiedä miten se meidän hienoa ylösnousemususkoamme pönkittää, Mannerkorpi antaa ajattelemisen aihetta.

Pieniä nalleja ja ilmapalloja on näkynyt Turun hautausmaillakin. Mannerkorpi uskoo, että lelujen tuominen lasten haudoille voi tuoda omaisille lohtua.

- Kulttuurimme on aineellistunut, kaikessa pitää olla jotain käsin kosketeltavaa, konkreettista. Ehkä se on sitten se pehmonalle, kun ennen vietiin vain kynttilä.

Hautausmaatyöntekijä Mia Kulmanen on nähnyt haudoilla enkeleitä, vaikka pääosin haudoille edelleen tuodaan kukkia ja kynttilöitä.

- Jotkut omaiset kertovat, että kukkia viedään usein samoilta haudoilta.

- Itsekin joudun välillä uusimaan seurakunnan hoitamilta haudoilta vietyjä kukkia.

Turhan työn tekeminen on Kulmasen mielestä ikävää, mutta enemmän hän on huolissaan ihmisten asenteista.

- Kun miettii ihmisten moraalia ja asenteita, miten joku voi varastaa kukkasia haudalta. Se tuntuu pahalta.

TS/Turun Sanomat / Elina Relander<br />Leikkokukat vaihtavat usein paikkaa haudalta toiselle. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Markku Mannerkorpi myöntää, ettei hänen korviinsa kantaudu kuin yhteenveto hautarauhan rikkojien tekosista.
TS/Turun Sanomat / Elina Relander
Leikkokukat vaihtavat usein paikkaa haudalta toiselle. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän hautaustoimen päällikkö Markku Mannerkorpi myöntää, ettei hänen korviinsa kantaudu kuin yhteenveto hautarauhan rikkojien tekosista.