Suomessa suositaan pakkohoitoa,
mutta harvoin muiden suojaksi
HANNU MIETTUNEN
Psykiatrista pakkohoitoa käytetään Suomessa selvästi enemmän kuin useimmissa muissa EU-maissa. Pakkohoitopäätöksiä tehdään vuosittain yli 5 000.
Tuoreen väitöskirjan mukaan tahdon vastaisen hoidon perusteena käytetään kuitenkin hyvin harvoin potilaan muille ihmisille aiheuttamaa vaaraa. Se ei ollut puolen vuoden tutkimusjaksolla kertaakaan hoidon ainoana perusteena.
Asiasta väittelevä Carita Tuohimäki kävi kuuden kuukauden ajalta läpi kaikki potilastapaukset Turun, Tampereen ja Oulun mielisairaaloissa.
Tutkimus oli osa yhteispohjoismaista hanketta, jossa pyritään myös vertaamaan maita toisiinsa.
Aiempia täysin vertailukelpoisia tietoja ei ole. EU on laskenut, kuinka monta pakkohoitopäätöstä kussakin maassa on tehty vuosittain aikuisväestön 100 000 asukasta kohden. Suomessa luku on 218, Ruotsissa 114, Tanskassa 24, Saksassa 175, Britanniassa 93 ja Portugalissa ainoastaan kuusi.
Carita Tuohimäen mukaan luvut on saatu eri maista eri vuosilta ja mahdollisesti muutenkin erilaisin perustein. Hän pitää lukuja silti suuntaa antavina. Syytä eroihin hän ei osaa sanoa.
- En tiedä, olemmeko sen hullumpia kuin muut. Meillä on psykiatrisessa hoidossa pitkään ollut hyvin sairaalakeskeinen perinne. Se purettiin 1990-luvun alussa, mutta laman vuoksi avohoitoa ei ole ollut riittävästi, Tuohimäki sanoo.
Alueellisia eroja on tutkimuksen mukaan vähän. Suurimmat niistä liittyivät eristyshoitoon sairaalan sisällä. Oulussa eristyspotilaille määrättiin muita useammin leposide.
Aggressiivinen mies eristetään herkemmin
Tuohimäki havaitsi myös, että henkilökunta suhtautui kaikissa sairaaloissa eri tavalla aggressiivisiin miespotilaisiin kuin aggressiivisiin naispotilaisiin.
Miehet eristettiin yleensä jo uhkaavan käytöksen vuoksi. Naisten oli yleensä pitänyt käydä jo jonkun kimppuun.
- Se oli aika mielenkiintoinen löydös, Tuohimäki pohtii.
Hän sanoo kuitenkin ymmärtävänsä menettelyä sekä työturvallisuuden että muiden potilaiden kannalta.
- On eri asia, jos iso mies uhkaa lyödä nyrkillä kuin jos pieni nainen tekee niin.
Väitöskirja tarkastetaan Oulun yliopistossa perjantaina.