Uutiset

Kaarinan poliisi tuhosi öljyhamppuviljelmän Piikkiössä

TS/Maija Tammi<br />Tatu Saarikko on viljellyt aikaisempinakin kesinä öljyhamppua Piikkiössä, mutta vasta tänä kesänä poliisi tuli ja määräsi kasvit tuhottaviksi. Jos sato olisi jäänyt, hän olisi käyttänyt varret maanparannukseen ja ottanut siemenet talteen tulevia kylvöjä varten.
TS/Maija Tammi
Tatu Saarikko on viljellyt aikaisempinakin kesinä öljyhamppua Piikkiössä, mutta vasta tänä kesänä poliisi tuli ja määräsi kasvit tuhottaviksi. Jos sato olisi jäänyt, hän olisi käyttänyt varret maanparannukseen ja ottanut siemenet talteen tulevia kylvöjä varten.

HANNA ANTILA

Kaarinan poliisi saapui 3. elokuuta Tampereella asuvan, mutta Piikkiöstä kotoisin olevan Tatu Saarikon vanhempien luo tuhoamaan takapihalla olevan öljyhamppuviljelmän.

Noin neljännesaarin kokoisella palstalla kasvoi Finola-hamppua, joka on erityisesti siementen ja hamppuöljyn tuottamiseksi kasvatettava lajike. Huumetta siitä ei voi valmistaa, sillä sen tetrahydrokannabinoli- eli THC-pitoisuus on alle prosentin.

- Isä ne sitten veti viikatteella kumoon, poliisilla kun ei ollut omaa viikatetta, Tatu Saarikko kertoo.

Saarikko on viljellyt öljyhamppua Piikkiössä jo kahtena aikaisempana kesänä. Lisäksi hänellä on toinen pelto Tampereella. Jokaisesta viljelmästä hän on varmuuden vuoksi ilmoittanut poliisille, sillä tietää ihmisten helposti sekoittavan öljyhampun huumeeksi kasvatettaviin hamppulajikkeisiin.

Tällä kertaa kolme viikkoa ilmoituksen tekemisen jälkeen poliisi kuitenkin teki pikatestin muutamalle kasville, määräsi kasvit tuhottavaksi ja vei leikatut hamput tutkittavaksi rikoslaboratorioon, josta tulokset tulevat 1-2 kuukauden sisällä. Siihen asti Saarikkoa epäillään huumausainerikoksesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Tausta herätti epäilykset

Poliisin äkkinäinen toiminta on saanut Saarikon ymmälleen, koska hän katsoo toimineensa laillisesti. Toisaalta hän ymmärtää poliisin epäluuloisuuden. Hamppulajikkeita on olemassa yli 400 ja niitä on vaikea erottaa toisistaan silmämääräisen tarkastelun perusteella.

Saarikko myöntää käyttäneensä nuorempana kannabista. Saarikko on ollut myös mukana järjestämässä hamppumarsseja Tampereella ja Turussa. Hän on saanut sakot kannabiksen käytöstä, mutta rikosrekisteriä hänellä ei ole.

Saarikko ei enää ole ajamassa huumehampun laillistamista.

Viljelyn motiivina Saarikolla on lajin kehitystyö, mielenkiinto ekologista ja monipuolista kasvia kohtaan, hamppuun liittyvien ennakkoluulojen kumoaminen ja se, että mies uskoo jonain päivänä voivansa työllistää itsensä hampun viljelyllä.

Saarikko valmistui kaksi vuotta sitten ympäristönhoitajaksi ja teki lopputyönsä hamppukasvin hyödyntämismahdollisuuksista.

Kaarinan rikospoliisiyksikön päällikkö, komisario Pekka Uotila pitää viljelmän tuhoamista perusteltuna muun muassa Saarikon taustan huomioon ottaen. Hänen mukaansa edes se, että Saarikko on ilmoittanut viljelmästään poliisille tai se, että hamput ovat kasvaneet vanhempien pihalla piikkiöläiselle omakotitaloalueella eivät todista mitään.

Uotilan mukaan palstalla tehty pikatesti on antanut lopullisen sinetin tuhoamispäätökselle. Hän ei kerro tarkempia yksityiskohtia testin teosta tai sen tuloksista. Hänen mukaansa pelto oli niitettävä pikaisesti, koska olisi ollut liian suuri riski viedä vain muutama kasvi tutkittavaksi ja antaa sadon kypsyä ja tulla korjatuksi.

Epäilyksiä herätti Uotilan mukaan myös se, että viljelyala oli pieni eikä Tatu Saarikko ole niin sanottu virallinen toimija, jolle hampun kasvatus olisi ammatti tai virallinen tutkimuskohde.

- Jos viljelyalaa olisi ollut kymmenen hehtaaria ja olisi ollut näyttöä kaupallisesta arvosta, sitten asia olisi ollut aivan eri, Uotila sanoo.

Saarikko ei osaa arvioida viljelmän tuhoamisesta koitunutta taloudellista vahinkoa, mutta harkitsee korvausvaatimuksen tekemistä kunhan laboratoriotulokset ovat selvät.

- Lähinnä tässä kolmen vuoden työ muuttui tyhjäksi. Tämän vuoden sato olisi ollut paras tähänastisista, Saarikko harmittelee.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luitko jo nämä?