Talous

Suomen Kumitehdas yrityssaneeraukseen

TS/Jonny Holmén<br />Suomen Kumitehtaan tunnetuimmat tuotteet ovat Aino- ja Reino-kotitossut valmistetaan vastaisuudessakin Suomessa.
TS/Jonny Holmén
Suomen Kumitehtaan tunnetuimmat tuotteet ovat Aino- ja Reino-kotitossut valmistetaan vastaisuudessakin Suomessa.

Nokia (STT)

Nokialla toimiva Suomen Kumitehdas Oy on hakeutunut yrityssaneeraukseen. Toimitusjohtaja Arto Huhtisen mukaan syynä ovat polkupyöränrenkaita valmistavan tytäryhtiön Suomen Rengastehdas Oy:n tappiot, jotka heijastuvat emoyhtiöönkin.

Suomen Kumitehtaan tunnetuimmat tuotteet ovat Aino- ja Reino-kotitossut, jotka valmistetaan pääosin Lieksassa. Lisäksi yhtiö on tuomassa markkinoille oman kumisaapasmalliston, jota tuotetaan Nokialla.

- Teemme vastaisuudessakin kaikki tuotteet itse Suomessa, Huhtinen lupaa.

Lieksassa toimiva rengastehdas teki vuosina 2005-2006 noin 1,7 miljoonaa euroa tappiota, mikä on Huhtisen mukaan pienehkölle yritykselle liikaa. Kumi- ja rengastehtaan liikevaihto on nykyisellään yhteensä noin 13 miljoonaa euroa vuodessa.

Rengastehdas ostettiin vuoden 2004 lopulla Nokian Renkaat Oy :ltä. Perintönä tuli Huhtisen mukaan useita heikosti kaupaksi käyviä polkupyöränrengasmalleja. Nyt tuotevalikoimaa on karsittu ja yksikön toiminta kääntynyt kannattavaksi.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Uudet saappaat tulossa

Huhtisen mukaan yhtiö on muutenkin menossa parempaan suuntaan, ja päärahoittajat ovat jo alustavissa neuvotteluissa suhtautuneet yrityssaneeraukseen myötämielisesti.

Uusi kotimainen kumisaapasmallisto on valmis ja ensimmäiset näyte-erät saappaista saatu kauppiaille. Huhtisen mukaan saappaita on toistakymmentä erilaista mallia. Tuotanto ja myynti on tarkoitus aloittaa täydellä teholla elo-syyskuussa.

Kumitehtaan palveluksessa on Nokialla noin 70 henkilöä, kumi- ja rengastehtailla Lieksassa yhteensä noin 65. Nokian tehtaan henkilöstö on ollut lomautettuna useita kuukausia tänä vuonna, mutta irtisanomisilta on vältytty. Uutta väkeä tuskin lähiaikoina palkataan, arvioi Huhtinen.

Oma saapasmallisto tuli mahdolliseksi noin vuosi sitten, kun välimiesoikeus purki kiellon kilpailla Nokian Jalkineet Oy :n kanssa. Kielto liittyi alihankintasopimukseen, jonka perusteella Suomen Kumitehdas valmisti mustia Kontio-saappaita Berner -konsernin osaksi myydylle Nokian Jalkineet Oy:lle.