Uutiset

G8-ministerit koolla Potsdamissa

LK/REUTERS<br />G8-kokousta vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Potsdamissa keskiviikkona.
LK/REUTERS
G8-kokousta vastustavat mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Potsdamissa keskiviikkona.

RISTO K. TÄHTINEN

EU:n puheenjohtajamaan Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier on näinä päivinä kiireinen mies. Tiistaina on lopetti mielenosoittajien mellakoin protestoiman EU:n ja Aasian ulkoministerikokouksen Hampurissa. Eilen keskiviikkona hän valmisteli viikon kuluttua alkavaa johtavien teollisuusmaiden ja Venäjän G8-ryhmän huippukokousta maiden ulkoministerien kanssa Potsdamissa. Illalla hän, ja osa iltapäivän vieraista, olivat Berliinissä, jossa kokoontui Lähi-idän kvartetti, EU, YK, Yhdysvallat ja Venäjä.

Kokouspaikka Potsdamissa oli historiallisesti merkittävä Cecilienhofin linna. Siellä toisen maailmansodan jälkeen voittajavaltiot piirsivät Euroopan rajat Potsdamin sopimuksella uusiksi 50 vuodeksi.

G8:n ulkoministerien pääteemana oli terrorismin vastainen taitelu. Siksi Potsdamiin tulivat kokouksen lopussa myös Afganistanin ja Pakistanin ulkoministerit pohtimaan, miten maiden välistä rajaa voitaisiin paremmin suojata terroristien liikkeiltä. Kahden ulkoministerin lausunnot antoivat toiveita, että maiden tähän asti hyvin huono yhteistyö voi parantua.

G8:n ulkoministerit käsittelivät myös Kosovon tulevaa asemaa. Venäjä harasi kokouksessa edelleen Martti Ahtisaaren ehdotuksen pohjalta syntyvää ratkaisua vastaan. Irania vastaan tarvitaan lisätoimia sen ydinohjelman vuoksi ja Pohjois-Korean kanssa on edettävä konkreettisin askelin, totesivat ministerit. Huolta aiheuttivat myös Sudanin sisällissotaa muistuttava tilanne ja Lähi-idän rauhattomuudet.

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon , joka eilen aamupäivällä tapasi liittokansleri Angela Merkelin , oli varovaisen optimistinen, että Lähi-idän rauhanprosessissa voidaan edetä. Hän lupasi henkilökohtaisesti paneutua asiaan enemmän.