Uutiset

Matti Viljanen valittiin ilman
äänestystä Akavan johtoon

Lehtikuva<br />Risto Piekka (oik.) onnitteli seuraajaansa, Akavan uudeksi puheenjohtajaksi valittua Matti Viljasta.
Lehtikuva
Risto Piekka (oik.) onnitteli seuraajaansa, Akavan uudeksi puheenjohtajaksi valittua Matti Viljasta.

VESA SOMPPI

Uuden Insinööriliiton puheenjohtaja Matti Viljanen ,57,valittiin tiistaina yksimielisesti Akavan uudeksi puheenjohtajaksi. Insinööri Viljanen on ensimmäinen korkeasti koulutettujen keskusjärjestön puheenjohtaja, jolla ei ole akateemista koulutusta. Viljasta se ei haittaa.

- En ole nykyisessäkään tehtävässäni tarvinnut korkeampaa matematiikkaa. Johtamistaitoja olen hankkinut, hän täräytti.

Viljasen valinta nelivuotiskaudeksi oli varmistunut jo etukäteen, kun hän oli saanut enemmistön liittojen äänistä taakseen. Sen vuoksi muut ehdokkaat eli Ekonomiliiton neuvottelujohtaja Sture Fjäder , ylilääkäri Kati Myllymäki ja Tekniikan Akateemisten liiton puheenjohtaja Heikki Kauppi luopuivat ehdokkuudestaan.

Viljanen totesi yksimielisen valinnan antavan uskomattoman paljon voimaa puolustaa akavalaisten etuja. Hänen mukaansa koulutuksen arvostus ei näy palkkauksessa.

Sivistyksestä huolehdittava

Viljasta kehuttiin mittavasta edunvalvontakokemuksesta, aktiivisuudesta, laajoista yhteistyöverkostoista ja joukkuepelaajan taidoista. "Hiljanen Viljanen" lempinimen taakse kätkeytyy sanavalmis ja räväkkä entinen teollisuusmies, jonka ääni kuuluu kauas. Hän eroaa siinä suhteessa edeltäjästään Risto Piekasta, joka esiintyi aina korostetun hillitysti.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Puheenjohtajan tehtävän jättänyt Piekka korosti sivistyksen ja kannustamisen merkitystä Suomen kilpailukyvyn turvaamisessa.

- Suomi menestyy sivistyksellä, kulttuurilla, innovaatioilla, monikulttuurisuudella ja ketteryydellä.

Piekka jakoi kiitosta nykyisen hallituksen koulutuspoliittisille linjauksille, joihin Akava on voinut vaikuttaa enemmän kuin edellisten hallitusten ohjelmiin.

- Tyytyväisyyteni perustuu uskoon, että hallitusohjelman linjaukset toteutetaan, Piekka sanoi.

Oman kautensa saavutuksena hän piti viimeisimpiä keskitettyjä tulopoliittisia sopimuksia, jotka ovat tuoneet akavalaisille keskimääräistä suurempia korotuksia.

- Ovi on viimeinkin avattu parempaan - vaikka siihen ei moni uskonutkaan.

Palkkaneuvottelujen vieminen työpaikoille edellyttää Piekan mukaan työantajan ja henkilöstöryhmien tasavertaista asemaa.

Luottamusmiesten asemaa vahvistetaan

Valtiovallan tervehdyksen esittänyt pääministeri Matti Vanhanen (kesk) lupasi heti tuoreeltaan, että hallitus on valmis osallistumaan luottamusmiesten aseman parantamista koskevien muutosten valmisteluun. Vanhanen kiitteli Akavaa ja Piekkaa hyvästä yhteistyöstä. Akavan tunnus "Akava takoo tulevaa" sopii hänen mukaansa myös uuden hallituksen tunnukseksi. Piekkaa hän kiitteli miehenä, jonka "puheet ja teot ovat samasta puusta".

Keskusjärjestöjen puheenvuoron käyttänyt SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen toivoi, että liittokierroksella tehtäisiin päänavaus jo ennen kesälomia. Julkiselle sektorille hän haluaa useampivuotisia palkkaohjelmia.

Väkevin kirosana, minkä Ihalainen on 34 vuoden yhteistyön aikana kuullut Piekan sanovan, on "pirskatti".

- Silloin Risto oli todella vihainen, Ihalainen muisteli.