Uutiset

kolumni: Miljoonia puuttuvia tyttövauvoja

Intialaisessa kylässä toistuva kysymys kuului, oliko vieraalla lapsia ja montako. Kun vastaus oli yksi, seurasi automaattisesti hämmentynyt utelu: Poika vai tyttö? Vieläkin harmittaa, että tuli kerrottua totuus. Yksi poika saattaisi riittää intialaisellekin perheelle, yksi tyttö sen sijaan ei. Meistä tytöistä pidetään huonosti huolta useissa Aasian, Lähi-idän ja Afrikan maissa.

Tasa-arvottoman kohtelun tapoja on monia, mutta hätkähdyttävimpiä on tyttövauvojen abortoiminen. Lasten kehityksen seuraamiseksi kehitetty ultraääni on vaikuttanut katastrofaalisella tavalla varsinkin Intiassa ja Kiinassa tyttövauvojen kohtaloon. Ultraäänen käyttö lapsen sukupuolen määrittämiseen on Intiassa ollut laitonta toistakymmentä vuotta. Silti tyttövauvojen surmaaminen kohtuun jatkuu.

Jakauma normaalioloissa kuten esimerkiksi tätä nykyä Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa on 105 syntyvää tyttöä sataa poikaa kohden. Intian takapajuisimmilla alueilla on päädytty jopa 77 tyttöön ja koko maankin keskimäärä on nykyisin 94 tyttöä sataa poikaa kohden. Jos raskautta ei suoraan keskeytetä, väärää sukupuolta olevaa vauvaa voi kohdella muuten kehnosti. Ruokaa ei aina löydy, terveyttä ei hoideta. Syyt ovat sekä sosiaalisia, taloudellisia että uskonnollisia.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Siitä kuinka moni tyttövauva katoaa, on olemassa vain summittaisia laskelmia. Kehitysyhteistyöjärjestö Planin raportin mukaan maailmasta saattaa puuttua jopa sata miljoonaa tyttöä. Yli miljardin ihmisen Kiinassa on ehkä 50 miljoonan tytön vajaus, Intiassa 10 miljoonan. Intialainen professori Amartya Sen kirjoitti: "Nämä numerot kertovat, äänettömästi, hirvittävää tarinaa epätasa-arvosta ja laiminlyönneistä."

Tällä tavalla rakennettu tulevaisuus alkaa pian olla käsillä. Pahimmillaan se tarkoittaa kymmenien miljoonien ylimääräisten ja yli jääneiden poikamiesten armeijaa. Talouskasvuun kurkottavissa Intiassa ja Kiinassa on kampanjoitu monella tavalla suunnan kääntämiseksi, mutta kampanjointi ei ole ollut tarpeeksi tehokasta eikä ole onnistunut tavoitteessaan.

ELINA TUUKKANEN

02)269 3296 elina.tuukkanen@turunsanomat.fi