Uutiset

Turussa toimittu esityksen
mukaisesti jo 30 vuotta

TS/Elina Relander<br />Kaupungineläinlääkäri Jaakko Rasi on tyytyväinen Turun eläinlääkintähuoltoon, mutta kaipaa uudistuksia hoitotiloihin.
TS/Elina Relander
Kaupungineläinlääkäri Jaakko Rasi on tyytyväinen Turun eläinlääkintähuoltoon, mutta kaipaa uudistuksia hoitotiloihin.

EERO PUKKINEN

Turussa eläinlääkintähuollon tilanne on ainutlaatuinen verrattuna muuhun Suomeen. Palvelut on järjestetty työryhmän esittämän mallin mukaisesti jo kolmenkymmenen vuoden ajan, eivätkä mahdolliset uudistukset tulisi toimintaa juuri muuttamaan.

- Meillä tilanne vastaa sitä, mitä työryhmä ehdottaa. Systeemi on ollut hallinnassa ja uudistukset tukevat Turun järjestelmää, kaupungineläinlääkäri Jaakko Rasi kertoo.

Rasin mukaan muualla Suomessa tilanne on pahempi ja ongelmia on nyt vasta tarkasteltu lähemmin. Esimerkiksi pienille kotieläimille ei pystytä tarjoamaan riittävän laadukkaita ja ripeitä palveluita. Turussa on eriytetty päivystys kotieläimille ja oma järjestelmänsä hyötyeläimille ja hevosille.

Eläinlääkäri Rasi kertoo, että palvelut on järjestetty kaupunkivetoisesti ja toimintaa tukevat yksityisen puolen kanssa tehdyt sopimukset. Palveluiden kustannukset ovat pysyneet Suomen mittakaavassa alhaisina, koska ei ole ollut tarvetta palkata suurta virkakoneistoa tehtävien hoitoon.

Uudessa laissa kunnallinen eläinlääkintäjärjestelmä säilyy, mutta maakuntatason yhteistyötä tullaan tiivistämään. Kaupunkikeskuksen ympärillä olevat kunnat osallistuvat tasapuolisesti palveluiden rahoittamiseen, jolloin järjestelmä on oikeudenmukaisempi ja rahoituspohja vankempi.

- Pitkällä aikavälillä ei ole kestävää, että Turku järjestää palvelun ja muut vain hyötyvät siitä, Rasi sanoo.