Talous

Rahtivarustamot uudistavat
ripeästi laivastojaan

TS/Norbert Roztocki<br />Rahtivarustamot uusivat kalustoaan viiden vuoden hiljaiselon jälkeen. Varustamo Boren ohella uusia aluksia on hankkimassa kymmenkunta rahtivarustamoa. Estraden-alus siirtyi Borelle yrityskaupassa.
TS/Norbert Roztocki
Rahtivarustamot uusivat kalustoaan viiden vuoden hiljaiselon jälkeen. Varustamo Boren ohella uusia aluksia on hankkimassa kymmenkunta rahtivarustamoa. Estraden-alus siirtyi Borelle yrityskaupassa.

LIISA ENKVIST

Matkustajavarustamoiden ohella myös rahtivarustamot ovat ryhtyneet ripeästi uusimaan tonnistoaan.

- Viimeisen viiden vuoden aikana on säästetty ja tonnisto on päässyt vanhenemaan. Osittain siksi varustamot tilaavat nyt uusia aluksia, arvioi Rahtivarustamoyhdistys ry:n toimitusjohtaja Olof Widén .

Widénin mukaan myös kuljetusten määrän jatkuva kasvu innostaa rahtivarustamoja investointeihin. Suomen vienti ja tuontikuljetukset ylittävät tänä vuonna ennätyksellisen sadan miljoonan tonnin rajan.

- Mutta suomalaiset varustamot ovat päässeet hyvin huonosti osuuksille tästä kasvusta, harmittelee Widén.

Osa varustamojen investoinneista on vanhojen alusten korvaamista, mutta osa myös laivaston kasvattamista.

Kysyntä siivittää

Paraislainen Ronja Marin on tilannut uuden, 1 150 tonnia lastia kantavan aluksen vanhan aluksensa rinnalle. Toimitusjohtaja Anders Isakssonin mukaan kyse oli lähinnä hengissä säilymisestä.

- Yhden aluksen pyörittäminen ei juuri liiketaloudellisesti kannata. Kysyntää on ollut sen verran, että päätimme nyt laajentaa, kertoo 16-20 henkeä työllistävän varustamon toimitusjohtaja.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ahvenanmaalainen Godby Shipping on tilannut kaksi uutta laivaa. Aikaisemmin viiden aluksen laivastolla liikennöivälle varustamolle hyppäys seitsemään alukseen on suuri. Saksassa rakennettavat alukset vuokrataan UPM:lle, ja ne liikennöivät Suomen ja Espanjan välillä.

Myös kahdella aluksella operoiva ahvenanmaalainen Wega Shipping on ostamassa uutta alusta, kuten myös helsinkiläisvarustamo Vidar Shipping sekä porvoolainen Gran Ship.

Akerin lohkot työllistävät

Turkulaisvarustamo Meriauran tonniston määrä on viidessä vuodessa tuplaantunut yhdeksään laivaan ja kymmenes, aivan uusi lohkojenkuljetusalus valmistuu puolalaistelakalta ensi syksynä. Jäissä kulkeva laiva ryhtyy kuljettamaan Akerin telakoiden tarvitsemia laivalohkoja.

Piikkiöläisen Langh Shipin laivasto vahvistui keväällä kahdella uudella aluksella. Myös Rettig Groupiin kuuluva turkulaisvarustamo Bore allekirjoitti huhtikuussa sopimuksen kahden uuden roro-aluksen tilaamisesta. Ensimmäiset alukset valmistuvat toukokuussa ja elokuussa 2011.