Talous

Ruotsalainen Byggmax ensi vuonna Suomeen

Jenni Kimpimäki

Ruotsalainen rakennustarvikeketju Byggmax alkaa etsiä liikepaikkoja Suomesta avatakseen ensimmäisen myymälän jo ensi vuonna.

Yhtiön Kiinasta tavoitettu varatoimitusjohtaja Magnus Agervald kertoo, että ensimmäinen Suomen myymälä avataan todennäköisesti Helsingin liepeille, mutta vuoden 2009 aikana olisi tarkoitus avata kaikkiaan muutama myymälä. Esimerkiksi Turun osalta päätöksiä ei ole tehty, mutta yhtiön toimintaideaan kuuluu sijoittaa myymälöitä lähinnä isojen kaupunkien kylkeen.

Vuosikasvu 35 prosenttia

Parhaillaan Byggmax etsii Suomesta etablointivastaavaa, joka kartoittaa liikepaikkoja ja suunnittelee ensimmäiset myymälät. Agervaldin mukaan hyvien ja riittävän isojen tonttien löytäminen on varsin hankalaa. Tästä kertoo sekin, että yhtiö lupaa 10 000 euron vihjepalkkion tonttivinkistä, joka johtaa myymälän rakentamiseen tontille.

Byggmax on Agervaldin mukaan Ruotsin nopeimmin kasvava rakennustarvikeketju. Viime vuonna sen liikevaihto oli 1,4 miljardia Ruotsin kruunua eli noin 155 miljoonaa euroa.

- Viimeiset viisi vuotta kasvuvauhti on ollut 35-40 prosenttia, hän sanoo.

Kasvun hän uskoo syntyneen tehokkaan liiketoimintamallin ansiosta. Rakennustarvikealan Ikeaksi yhtiötään kutsuva Agervald kertoo, että Suomessa isot kilpailijat kuten Kesko, Starkki ja Puukeskus tullaan haastamaan matalilla hinnoilla ja korkealaatuisilla tarvikkeilla.

- Tilanne markkinoilla Suomessa on samankaltainen kuin Ruotsissa, jossa olemme tottuneet kovaan kilpailuun. Kotimaassa olemme menestyneet hyvin, ja näen että myös Suomessa edellytykset menestyä ovat hyvät, Agervald uskoo.