Uutiset

Hollantilaisista
huumekahviloista
moni joutunut
sulkemaan ovensa

TS/Marttiina Sairanen<br />Coffee shopien toimintaa kannabistarjoiluineen on kiristetty.
TS/Marttiina Sairanen
Coffee shopien toimintaa kannabistarjoiluineen on kiristetty.

Enschede, Hollanti (DPA)

De Molenin coffee shopissa leijuu imelältä tuoksahtava sakea savu ja baaritiskin vieressä istuu posliininen buddha kädessään marisätkä. Tässä "kahvilassa" ei ole tarjolla kahvia, vaan huumeita.

Enscheden kaupungissa, joka sijaitsee vain muutama kilometri länteen Saksan rajalta, myydään avoimesti mietoja huumeita - hasista ja kannabista. Paikka houkutteleekin huumeturisteja juuri Saksasta.

Mutta Hollannin tähän asti tavattoman vapaamielinen huumepolitiikka on kiristymässä ja monet huumekahvilat ovat joutuneet sulkemaan ovensa.

Vuonna 1999 huumekahviloita oli noin 155 000 asukkaan Enschedessä vielä 17, tänä vuonna enää 9. Sama suuntaus on Maastrichtissa ja Arnheimissa.

Saksalaiset rajanpinnassa

- On tosiasia, että monet saksalaiset matkustavat Enschedeen yksinomaan huumeiden vuoksi, toteaa kaupungin edustaja Michael Haase .

Se on ilmiselvää, kun luo silmäyksen kartalle.

- Ensimmäinen huumekahvila on 300 metrin päässä rajalta, kertoo Franziskus Siegers . Hän toimii huumeneuvonnan johtajana saksalaisessa Gronaun rajakaupungissa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kummankaan kaupungin viranomaiset eivät pidä tilanteesta eikä se ole Hollannin hallituksellekaan eduksi.

Hollannin ulkoasiainministeriön painattamassa esitteessä kerrotaan, että rajanpinnassa sijaitsevissa huumeturistien suosimissa kahviloissa syntyy häiriöitä tuon tuosta.

Sen tähden kahviloiden lukumäärää vähennettiin. Vuodesta 1999 Hollannin paikallispolitiikoilla on ollut oikeus sulkea kahviloita, vaikka mitään levottomuuksia ei olisi esiintynytkään.

Haasen mukaan kaikki puolueet ovat yksimielisiä huumepolitiikasta.

Se näkyy huumekahviloiden vähenemisenä. Utrechtin Trimbos-instituutin tutkimuksen mukaan kahviloiden lukumäärä on laskenut 1 179:stä 737:ään vuosina 1997 - 2004.

Miedoista vahvempia

Mutta käsite "miedot huumeet" on harhaanjohtava, sillä niiden teho on lisääntynyt viime vuosina. Kannabiksen vaikuttava aine on tetrahydrokannabinoli eli THC, jonka pitoisuus on noussut 10 prosentista jopa 25 prosenttiin, sanoo Heinrich Rabe , saksalaisen Nordhornin kaupungin tullin johtaja. Enschede sijaitsee aivan vastapäätä.

Lisäksi huumeita laimennetaan muilla kemikaaleilla, mistä saattaa syntyä vaarallisia sekoituksia. Toisinaan lisätään jopa rotanmyrkkyä, kertoo Ulrich Schulze saksalaisen Essenin kaupungin tullista.

Mikään tästä ei näytä vaikuttaneen De Molenin kahvilan toimintaan. Iltaa kohden liiketoiminta vilkastuu ja myyjätär ojentaa asiakkaalle toisen jälkeen pikku pussukan, johon on painettu hampun kuva.