Uutiset

SAS antoi tarjouksen

JUHANI ROIHA

Ruotsin SAS antoi maanantai-iltana tarjouksen lentoyhtiön matkustamohenkilökunnan Ruotsissa käynnistämässä työtaistelussa.

SAS korosti, että kyseessä on tarjous eikä sovitteluesitys, vaikka SAS onkin ollut yhteydessä työtaistelun sovittelijoihin.

Se milloin matkustamohenkilökunnan etujärjestön, toimihenkilöliiton (HTF) vastaus tulee, ei maanantai-iltana ollut tiedossa. SAS toivoi toimihenkilöliiton perehtyvän tarjoukseen ja vastaavan pikaisesti.

800:n matkustamohenkilökuntaan kuuluvan työntekijän lakko jatkui maanantaina jo viidettä päivää. Päivittäin työtaistelu on koskettanut 20 000 lentomatkustajaa.

Sovittelu jatkui koko maanantain. Osapuolet ovat kuitenkin kaukana toisistaan.

Suurin osa lentoyhtiö SAS:n Ruotsin-liikenteestä oli perutettu maanantaina - ja sama jatkuu myös tänään tiistaina. SAS ei halua, että lentoyhtiön asiakkaat turhaan tulevat työtaistelun takia harhautetuksi eri lentokentille lennon toivossa.

SAS esittelee muutaman viikon kuluttua, jo ennen lakkoa sovitun aikataulun mukaisesti, yhtiön strategiat vuoteen 2011. Ruotsissa on jo ennakkoon annettu ymmärtää, että uusi ohjelma on yhtiön työntekijöille vaikeasti purtava pähkinä.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhtiön johto ei salaile, että useimmat lentoyhtiöt eivät kärsi työtaisteluista - mutta SAS ja Alitalia muodostavat surullisen poikkeuksen.

SAS on vuodesta 2001 lukien kärsinyt yli 600 miljoonan euron tappiot ja toteuttanut yli 1,7 miljardin euron säästöohjelmat.

Viime vuosina SAS:n tulos on kääntynyt voitolliseksi mutta kannattavuus on pysynyt heikkona. SAS:n kilpailijat tulevat toimeen halvemmin kustannuksin, mutta tämä ei ole estänyt yhtiön henkilökuntaa Tanskassa ja Ruotsissa tarttumasta lakkoaseeseen.

SAS:n lakko ei vaikuttanut maanantaina Turun lentokentän liikenteeseen. Helsingistä Tukholmaan peruuntui neljä ja Tukholmasta Helsinkiin neljä lentoa.