Muutos ravistelee USA:n esivaalijärjestelmää
Yhdysvaltain presidentinvaalien kuvio on muutoksen kourissa. Esivaalikausi on kestänyt yleensä noin viisi kuukautta, mutta monet osavaltiot yrittävät siirtää vaalinsa mahdollisimman aikaiseen vaiheeseen ennen ensi vuoden presidentinvaaleja.
Esivaalikierroksella kumpikin puolue pitää jokaisessa osavaltiossa vaalit, joiden perusteella valitaan puolueiden lopulliset presidenttiehdokkaat. Valinnat vahvistetaan kesän puoluekokouksissa.
- Tämä on kuin kansallinen esivaali. Tällaista ei ole koettu aikaisemmin, kummastelee Wisconsinin yliopiston professori Charles Jones uutistoimisto AFP:lle.
Syyt muutoksiin ovat selkeät: osavaltiot haluavat lisää päätösvaltaa, lisää huomiota presidenttiehdokkailta ja mahdollisimman paljon vaalirahaa.
Esimerkiksi käy Florida, jonka esivaali oli viime kerralla maaliskuussa. Nyt se on päättänyt pitää oman esivaalinsa jo 29. tammikuuta ensi vuonna.
Asukasmäärältään suurin osavaltio Kalifornia haluaa aientaa oman vaalinsa helmikuun 5. päivään samoin kuin New York. Samaan päivämäärään tähtää mahdollisesti jopa parinkymmenen osavaltion rypäs.
Kilpajuoksu ensimmäisestä vaalista
Perinteisesti varsinainen esivaalirumba on pyörähtänyt käyntiin vaalivuoden alussa pikkuisessa itärannikon New Hampshiren osavaltiossa. New Hampshire aikoo pysyä yhä ykkösenä, ja sen esivaalin pitäisi olla tällä tietoa 22. tammikuuta. Se voidaan siirtää niinkin aikaiseksi kuin tammikuun 8. päivään.
Viimeisimmissä presidentinvaaleissa ehdokasasettelu on ratkennut maaliskuussa niin sanotun supertiistain aikana. Siinä on ollut mukana lukuisia isoja osavaltioita kuten Kalifornia ja New York.
Esivaaleja on kuitenkin riittänyt senkin jälkeen aina alkukesään saakka. Hännänhuippuina olleet osavaltiot ovat nyt kyllästyneet siihen, että tilanne on käytännössä jo ratkennut ennen niiden vaalia.
Äänivaltaa vähemmistöille
Uusi esivaaliaikataulu tarkoittaa myös sitä, että vähemmistöillä eli mustaihoisilla ja latinoilla on aiempaa enemmän sanottavaa esivaalissa. Ratkaisijan asemaa havittelevissa Floridassa, Kaliforniassa ja New Yorkissa äänestäjistä kuuluu vähemmistöihin keskimääräistä suurempi osuus.
Uusi esivaaliaikataulu vaatii ehdokkaita myös miettimään entistä tarkemmin, missä ja milloin he kulkevat kampanjoimassa. Muutokset näkyvät jo nyt: vaalitaistelu on alkanut erittäin varhain ja ehdokkaat ovat täydessä vauhdissa puolitoista vuotta ennen h-hetkeä.
Aiempi esivaaliaikataulu alkoi pienistä maaseutuosavaltioista, mikä antoi monille ehdokkaista mahdollisuuden mittauttaa kannatuksensa ja pudottautua pois kisasta. Nyt sitä tuskin tapahtuu ja jokainen joutuu tykittämään täysillä koko ajan.