Halonen keräsi Turun kirkkopäivien suurimman yleisön
RAMI NIEMINEN
Järjestäjien arvion mukaan jopa 6 500 ihmistä oli saapunut lauantaina seuraamaan tasavallan presidentti Tarja Halosen tervehdystä. Myös aamun viimasta lähes helteisen aurinkoiseksi muuttunut sää auttoi siinä, että järjestäjien yleisöodotukset ylittyivät.
Presidentti kertoi aluksi hätkähtäneensä tapahtuman teemaa. Pyhä yksinkertaisuus patistaa hänen mukaansa perimmäisten arvojen äärelle.
Ennen puhettaan arkkipiispan tavannut Halonen muistutti, että tämän päivän ihmiset rakentavat elämäänsä erilaiselle arvopohjalle kuin aiemmat sukupolvet. Muutokset heijastuvat myös kirkon ja yhteiskunnan suhteeseen.
- Uskonto on yhä enemmän ihmisen yksilöllinen valinta. Uskonnonvapaus on vapautta uskontoon ja vapautta olla kuulumatta uskonnolliseen yhdyskuntaan, presidentti totesi.
Hän korostikin valtion ja kirkon välistä eroa, jota ei aikaisemmin ole pidetty yhtä tärkeänä. Kirkko ja valtio ovat etääntyneet toisistaan sitä mukaa, kun kirkon hallinto on itsenäistynyt ja sen yhteiskunnallisia tehtäviä on siirretty valtion ja kuntien vastuulle.
Halosen mukaan eri uskontokunnat tekevät silti edelleen tärkeää työtä vähäosaisten auttamiseksi. Hän muistutti Kirkon tutkimuskeskuksen tekemästä kyselystä, jossa seurakuntien jäsenet toivovat kirkon olevan mukana etenkin elämän taitekohdissa.
Omimmillaan kirkko on pitäessään yllä yhteiskunnallista arvokeskustelua. Esimerkkinä tästä presidentti mainitsi kauppojen sunnuntaiaukioloihin liittyneen kulutusjuhlan kritisoinnin.
Muisti mainita myös YK:n
Halonen ei unohtanut puheestaan myöskään lempiaihettaan. Suomea YK:n turvallisuusneuvostoon ajava valtionpäämies palautti mieliin, että uskonnonvapaus on osa Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeusjulistusta.
Ihmisoikeudet pohjaavat ihmiskunnan yhteiseen arvoperintöön, joka presidentin mukaan on samanlainen uskontokunnasta riippumatta. Hän vertasi modernia ihmisoikeuskäsitettä maailman luomiskertomuksiin, joiden kaikkien mukaan ihmiset ovat alunperin yhtä ja samaa perhettä.
Ainakin kirkkopäiväyleisön yhteisöllisyyttä vahvisti presidentin puheen jälkeen alkanut yhteislaulutapahtuma, joka sekin keräsi arviolta 6 000 hengen yleisön.
Tuomiokirkkotorin lavalta käsin yleisöllä laulatettiin toivotuimpia ja perinteisimpiä hengellisiä lauluja.
Omat lempikappaleensa kävivät kertomassa esimerkiksi näyttelijä Mikko Kouki , apulaiskaupunginjohtaja Kaija Hartiala , tuomiorovasti Rauno Heikola sekä ministeri Pertti Paasio.