Uutiset

Lopun alku häämöttää
Bushin sodalle jo vähitellen

Päällisin puolin Yhdysvaltain presidentti George W. Bush sai osavoiton demokraattienemmistöisen kongressin kanssa pitkin kevättä käymässään kädenväännössä Irakin sodan rahoituksesta. Uusin rahoituserä ei sisällä aikarajaa amerikkalaisjoukkojen vetäytymiselle, eli Bush saa sen puolesta jatkaa sotaansa vapain käsin syyskuun loppuun asti, kunnes raha taas loppuu.

Todellisuudessa tilanne ei ole kuitenkaan näin yksioikoinen. Ensi vuoden presidentinvaalitaistelu painaa jo sekä demokraattien että republikaanien Irak-pohdinnoissa. Mikäli äärimmäisen epäsuosittu sota jatkuu republikaani Bushin tahdosta vielä ensi vuonnakin, se tuo vuorenvarmasti lisää äänestäjiä demokraattileiriin. Siksi Bushin sotainto alkaa käydä yhä rasittavammaksi myös hänen omille puoluetovereilleen.

Kulissien takana onkin nyt nähtävissä merkkejä siitä, että myös Bushin oman hallinnon piirissä valmistaudutaan aloittamaan jonkin-

asteinen vetäytyminen Irakista jo tämän vuoden lopulla ja ensi vuoden alussa, mikäli viimeisimmätkään yritykset Irakin vastarinnan tukahduttamiseksi eivät onnistu. Bushin tyhmänylpeä luonne estänee täyden vetäytymisen ennen miehen oman virkakauden loppua tammikuussa 2009, ja niinpä sekä irakilaisia että amerikkalaisia kuolee valitettavasti vielä joukoittain, ennen kuin Yhdysvallat ymmärtää jättää Irakin irakilaisille ja laittaa pisteen nykyisen presidenttinsä lyhytnäköiselle hyökkäyssotaseikkailulle.

Irakissa aiheutetun tuhon siivoaminen ja Yhdysvaltain pahasti romahtaneen kansainvälisen arvovallan palauttaminen jäävätkin Bushin seuraajan urakaksi, sillä kumpaankin tehtävään tarvitaan maan nykyistä presidenttiä huomattavasti kaukonäköisempi johtaja.

PIRKKA KIVENHEIMO

(02) 2693637 pirkka.kivenheimo@turunsanomat.fi