Ukrainan presidentti alkoi vahvistaa Kiovan turvallisuusjoukkoja
Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko ja pääministeri Viktor Janukovytsh neuvottelivat lauantaina ennenaikaisten vaalien päivämäärästä. Valtakamppailu kärjistyi entisestään, kun Jushtshenko määräsi Kiovan ulkopuolella olleet turvallisuusjoukot pääkaupunkiin. Hän luonnehti operaatiota rutiiniksi.
Sisäministeriön mukaan Jushtshenkoa kannattavat joukot etenivät kohti Kiovaa mutta pysähtyivät myöhemmin asemiinsa eri puolille kaupunkia. Viranomaiset kertoivat, että Kiovaan oli ollut tulossa noin 2 000 sotilasta. Niiden komentaja Oleksandr Kihtenko kieltäytyi ottamasta käskyjä vastaan muilta kuin presidentiltä.
- Presidentti on ylipäällikkö ja olen presidentin alainen. Sisäministeriön joukot eivät pane toimeen rikollisia määräyksiä, Kihtenko korosti.
Sisäministeriön joukot ovat päävastuussa yleisestä järjestyksestä. Presidentti ja pääministeri alkoivat riidellä niiden hallinnasta perjantaina, kun Jushtshenko ilmoitti ottavansa yli 30 000 sotilasta ja poliisia komentoonsa. Janukovytshin mielestä päätös oli vaarallinen ja perustuslain vastainen.
Sisäministeri Vasyl Tsushko kehotti vallanpitäjiä malttamaan mielensä.
- On välttämätöntä rauhoittua. Voimaa ei käytetä. Rynnäkköjä ei tehdä, hän vakuutti.
Tuhannet osoittivat mieltään Kiovassa
Jushtshenkon ja Janukovytshin leirien tapaaminen alkoi presidentinkansliassa kaksi tuntia myöhässä. Mukana oli muun muassa vaikutusvaltaisen kansallisen turvallisuusneuvoston johtaja Ivan Plyushtsh . Hän sanoi, että Kiovaan komennettujen sotilaiden tehtävänä on "huolehtia virastojen ja asukkaiden turvallisuudesta sekä valvoa järjestystä".
Presidentinkansliassa oli myös oppositiojohtaja Julia Tymoshenko , mutta presidentin edustajat eivät paljastaneet, osallistuiko hän keskusteluihin. Rakennuksen ulkopuolelle kerääntyi tuhansia pääministerin tukijoita osoittamaan mieltään.
Sisäministeriön joukkojen komennosta taisteltiin myös niin sanotun oranssin vallankumouksen aikana. Kumous nosti länsimielisen Jushtshenkon valtaan vuonna 2004. Hän syrjäytti silloin Venäjän tukeman Janukovytshin.
Jushtshenko hajotti viime kuussa parlamentin, jossa Janukovytshin puolueella ja sen liittolaisilla oli enemmistö. Presidentti halusi aikaistaa vaaleja, koska opposition mielestä useat kansanedustajat olivat loikanneet lainvastaisesti hallituksen puolelle.
Jushtshenko pitäisi vaalit niin pian kuin mahdollista ja Janukovytsh aikaisintaan lokakuussa. Mielipidemittaukset ennakoivat sekä hallitukselle että oppositiolle tällä hetkellä noin 40 prosentin äänimäärää.