Uutiset

Shiiajohtaja yrittää
yhdistää irakilaiset

Lehtikuva<br />Muqtada al-Sadr
Lehtikuva
Muqtada al-Sadr

Irakin radikaali shiiajohtaja Muqtada al-Sadr esiintyi perjantaina julkisuudessa ensimmäistä kertaa kuukausiin. Al-Sadr puhui niin kuin hän olisi kansallinen johtaja ja lupasi tehdä yhteistyötä sunnimuslimien sekä kristittyjen kanssa.

- Olen täysin valmis puolustamaan heitä ja olemaan heidän haarniskansa vihollisia vastaan. Sanon sunniveljillemme, että olemme veljiä ja miehittäjän ei tule erottaa meitä, hän julisti tuhansille rukoilijoille Kufassa Bagdadin eteläpuolella.

Al-Sadr ilmoitti omille aseellisille joukoilleen, Mahdi-armeijalle, että hyökkäykset Irakin asevoimia ja poliisia vastaan on kielletty. Hän määräsi jälleen myös amerikkalaiset jättämään Irakin.

- Ei epäoikeudenmukaisuudelle! Ei Amerikalle! Ei kolonialismille! Ei Israelille! Vaadin miehittäjiä lähtemään tai laatimaan aikataulun vetäytymiselle. Pyydän hallitusta estämään miehittäjiä jatkamasta miehitystä enää päivälläkään.

Al-Sadrin taistelija ammuttiin Basrassa

Yhdysvaltain armeijan mukaan al-Sadr pakeni Iraniin vuoden alkupuolella, jolloin sotilaat laajensivat turvallisuusoperaatiotaan Bagdadissa. Al-Sadrin edustajat puolestaan vakuuttivat, että hän on ollut piilossa Kufassa koko ajan. Shiiajohtaja nähtiin edellisen kerran paikallisessa moskeijassa viime lokakuussa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Al-Sadrin poissaolon aikana hänen kannattajansa erosivat pääministeri Nuri al-Malikin hallituksesta huhtikuussa.

Salkkunsa jättäneet ministerit syyttivät al-Malikia siitä, että tämä ei ollut sopinut Yhdysvaltain kanssa vetäytymisestä. He ovat väittäneet saaneensa taakseen lähes 150 kansanedustajaa 275-paikkaisessa parlamentissa.

Pian al-Sadrin puheen jälkeen Irakin erikoisjoukot ampuivat Mahdi-armeijan komentajan Basrassa Etelä-Irakissa. Britannian armeija kertoi, että mies oli vastustanut pidätystä. Al-Sadrin poliittisen liikkeen edustaja sanoi vastaavansa surmaan "poliittisella vastarinnalla".