Uutiset

Sponsorin tuotteita
voi tuoda esille
televisio-ohjelmissa

MAIJA LAPOLA

Televisio-ohjelmien rahoittajilla on tulevaisuudessa entistä paremmat mahdollisuudet saada tuotteensa näkyviin ohjelmissa. EU:n kulttuuriministerit ovat hyväksyneet kokouksessaan direktiiviehdotuksen audiovisuaalisista palveluista. Uudistetun televisio ilman rajoja -direktiivin tarkoitus on edistää eurooppalaista sisällöntuotantoa ja pitää ala teknisen kehityksen tahdissa.

Poliittinen yhteisymmärrys saavutettiin vain 18 kuukauden prosessin jälkeen. Suomi teki asiassa kovan työn hakiessaan yhteisymmärrystä omalla puheenjohtajakaudellaan viime vuoden syksyllä. Kompromissi pohjaa paljolti Suomen pohjatyöhön.

- Tämä tärkeä säädösuudistus tuo Euroopan audiovisuaalipolitiikan 2000-luvulle ja antaa alalle uutta potkua. Se enteilee kevyempää sääntelyä, eurooppalaisen sisällön rahoituksen lisääntymistä ja parempaa näkyvyyttä Euroopan keskeisille arvoille, kulttuurin monimuotoisuudelle ja alaikäisten suojelulle, iloitsi tietoyhteiskunnasta ja viestinnästä vastaava komissaari Viviane Reding.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Direktiivin mukaan tuotesijoittelu on periaatteessa kiellettyä, mutta jäsenmaat voivat hyväksyä sen viihdeohjelmissa, elokuvissa, sarjoissa ja urheiluohjelmissa. Ohjelmissa voidaan tuoda esille sponsorin autoja, juomia, puhelimia ja kelloja, mutta niitä ei saa kohtuuttomasti korostaa. Asiasta on myös mainittava ohjelman alussa ja lopussa.

Mainonnan määrää ei rajoiteta enää uuden direktiivin mukaan niin paljon kuin aikaisemmin. Mainoskatkoja saa edelleen olla enintään 12 minuuttia tunnissa televisio-ohjelmissa. Katkojen tiheyttä ei enää määritellä. Mutta elokuvissa, uutisissa ja lastenohjelmissa mainoskatkoja saa olla kuitenkin vain kerran 30 minuutissa.

Alkuperämaan periaate voimassa

Uutena pykälänä direktiiviin on otettu säädös, joka koskee suurta yleisöä kiinnostavia tapahtumia. Ne katoavat yhä useammin maksullisille kanaville. Televisioyhtiöiden on annettava toisten käyttöön uutispätkiä tällaisista ohjelmista.

Direktiivissä säilyy alkuperämaan periaate. Ohjelmat tehdään sen maan määräysten mukaan, missä tuotanto tapahtuu. Jos kyseisessä maassa tuotesijoittelu on sallittua, se pysyy ohjelmassa, vaikka se kohdistuisi toiseen maahan.

Uudet säännöt koskevat kaikkia audiovisuaalisia mediapalveluja riippumatta teknologiasta. Komission näkemyksen mukaan tämä auttaa alan kilpailukykyä. Tuottajat hyötyvät myös uusista joustavammista mainontasäännöistä, mikä komission mukaan "avaa uusia houkuttelevia näkymiä ja stimuloi koko sisällöntuotannonalaa".

Ehdotuksen on aikaisemmin hyväksynyt jo Euroopan parlamentin viestintävaliokunta, ja parlamentin täysitunnon odotetaan vahvistavan sen lähiaikoina. Direktiivin odotetaan tulevan voimaan vielä tänä vuonna.