Globalisaation tienraivaaja
Kun nykymittapuun mukaan antiikkiset tietokoneet alkoivat 8. helmikuuta vuonna 1971 New Yorkissa laskea myynti- ja ostohintoja osakkeille, harva edes lotkautti asialle korviaan. Sähköinen kaupankäynti oli pikkupoikien nappikauppaa, kun talouselämän isot pamput tekivät diilejään Wall Streetin oikeassa pörssissä eli Nysessä.
Tietotekniikan vallankumous ja globalisaatio ovat kuitenkin voimia, joita eivät pysty vastustamaan edes talouselämän mahtivimmat päättäjät. Nykyään yksi verkko eli internet yhdistää osakkeiden myyjät ja ostajat kaikkialla maailmassa. Nasdaqista onkin tullut koko maailman basaari.
Nasdaqin vahvuudet oivalsivat ensimmäiseksi teknologiayritykset, joilla ei ollut vanhoja rasitteita. Nasdaqin nousua maailman kärkeen on tahdittanut kauppapaikan suurin tähti Microsoft.
Nasdaqin idea on yksinkertainen; se yhdistää näyttöruudun avulla ja ilman välikäsiä ostajan ja myyjän. Julkisen ja reaaliaikaisten noteerausten myötä kaupankäynnistä tuli läpinäkyvää. Viime kädessä sähköinen kaupankäynti syrjäyttikin monet pörssikaupan välikädet kokonaan.
Helsingin pörssillä ei ollut mahdollisuuksia pärjätä globaalissa kilpailussa. Ensin pörssin nielaisi ruotsalaiset ja nyt oli amerikkalaisten vuoro haukata lihonut skandinaavinen herkkupala kitaansa. Uudella omistajalla tuskin on halua pitää nykyisen laajuista organisaatiota Helsingissä. Pieni pohjoismainen Nasdaqin filiaali keskittyykin luontevasti Tukholmaan.
PEKKA HAKANEN
02-269 453, pekka.hakanen@turunsanomat.fi