Talous

Teknologia avasi väylän huipulle

PEKKA HAKANEN

Teknologiapörssi Nasdaq (National Association for Securities Dealers Automated Quotations) on monella mittarilla mitattuna maailman suurin arvopaperien markkinapaikka. Yhtiö on ykkönen sekä listattujen yhtiöiden määrällä että kaupankäynnin volyymilla mitattuna. Myös listautumisissa Nasdaq pitää kärkisijaa.

Listattujen yhtiöiden markkina-arvolla maailman suurin pörssi on kuitenkin New Yorkin pörssi NYSE , jonka markkina-arvo nousi huhtikuun lopussa 16 000 miljardia dollaria. Nasdaqissa listattujen yhtiöiden markkina-arvo oli samaan aikaan vain 4,2 miljardia dollaria. Isoa eroa selittää se, että valtaosa vanhoista ja isoista amerikkalaisyhtiöistä on myynnissä NYSE:ssä.

Nasdaqiin on listautunut yli 3200 yritystä, jotka edustavat lähes kaikkia mahdollisia toimialoja. Teknologiapörssistä puhuminen ei enää teekään täyttä oikeutta Nasdaqille.

Nasdaq on myös globaali markkinapaikka. Yhtiön listoilla on 37 maasta kotoisin olevia yrityksiä.

Nasdaqin menestys on ollut vaikuttavaa, sillä tyhjästä alkanut yhtiö on joutunut kilpailemaan vuosisataisten perinteiden omaavien varakkaiden markkinapaikkojen kanssa. Nasdaq on kuitenkin noussut vajaassa neljässäkymmenessä vuodessa sijoitusmarkkinoiden ehdottomaan kärkikastiin.

Nasdaqin valtti kilpailussa on ollut avoimuus ja ennakkoluulottomuus. Yhtiö ei ole empinyt ottaa käyttöön uutta tekniikkaa, minkä vuoksi se yleensä ollut teknisesti edellä kilpailijoitaan. Yhtiö on ollut avoin myös tiedon suhteen, johon se on panostanut paljon voimavaroja.

Avoimuuden lisäksi Nasdaqin menestystä on vauhdittanut tiukka laadunvalvonta, sillä yhtiö on asettanut listautumiselle kovat vaatimukset.