Talous

Taivassalon Jak on
liian pieni purtavaksi

TS/Veikko Wahlroos
TS/Veikko Wahlroos

Suomessa legendan maineessa oleva taivassalolainen haukiuistin Jak on myynnissä, mutta Jak Uistin Oy on vieheen maineesta huolimatta liian pieni Rapala VMC:n ostettavaksi.

- Valitettavasti emme voi ostaa mitään merkkejä pelkästään Suomen markkinoita varten, Rapalan myynti- ja markkinointijohtaja Aku Valta kertoo.

Suomen kahden miljoonan ihmisen kalastusvälinemarkkinat ovat kansainväliselle Rapalalle senkin vuoksi hieman pulmalliset, että suomalainen kalastaja käyttää paljon vähemmän rahaa harrastukseensa kuin esimerkiksi ruotsalainen ja amerikkalainen. Rapala VMC on silti Suomessakin ykkönen ennen OPM:ää.

- Nämä Suomen lukuisat autotallivalmistajat tekevät laatukamaa ja trendit syntyvät usein niistä. He pitävät meidät liikkeellä ja valppaina, Valta sanoo.

Suomesta löytyy netistä poimien liki sata uistinvalmistajaa.

Netin kalastuskeskusteluissa on pelätty, että Suomen parhaimpiin haukiuistimiin kuuluvan Jakin valmistus loppuu. Jak Uistimen omistaja Matti Tuominen kertookin, että uistinten teko on pikku hiljaa hiipunut olemattomiin. Parina viime vuotena hän teki niitä enää 5 000 kappaleen vuosivauhtia, kun niitä enimmillään valmistui 18 000 vuodessa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Joku suurempi valmistajahan tekee sen verran uistimia päivässä, tuhahtaa Tuominen.

Tuominen on valmistanut pienessä verstaassaan uistimia lähes käsityönä eikä ole haaveillut sarjatuotannosta. Hän ei ole edes mainostanut, koska uistimia on muutenkin kysytty enemmän kuin hän ja hänen vaimonsa ovat jaksaneet tehdä.

Verstaan vähät koneet alkavat olla niin antiikkisia, että paikallinen museo on niistä kiinnostunut. Jakin arvo onkin sen brändissä.

Tuomisen mukaan Jakin ystävien ei kuitenkaan pidä olla huolissaan. Kiinnostuneita ostajia on ilmaantunut.

- Ajattelimme, ettemme me maailman rikkaimpina kuole, vaikka kuinka tekisimme uistimia. Nyt siirrymme viettämään eläkepäiviä, Tuominen kertoo.