Uutiset

Tuhkakupit poistetaan kapakoiden pöydistä keskiyöllä

KATJA IHATSU

Ensi viikolla voimaan tulevaa tupakkalakia aletaan noudattaa ravintoloissa kesken illan. Toukokuun viimeisenä päivänä eli torstai-iltana baareissa voi vielä tuprutella kuten ennenkin, mutta vuorokauden vaihtuessa keskiyöllä viimeisetkin savukkeet on sammutettava.

- Kello 24 tupakat on tumpattava ja henkilökunta kerää kaikki tuhkakupit pois. Tupakalle pääsee pihalle, kertoo turkulaisen panimoravintola Koulun myyntisihteeri Diana Paatero .

Neuvotteleva virkamies Olli Simonen sosiaali- ja terveysministeriöstä kiittelee Koulun suunnitelmaa.

- Laki astuu voimaan vuorokauden vaihtuessa ja sitä on noudatettava käytännössä heti. Joka haluaa sen jälkeen vielä tupakoida, menee ulos tai koppiin.

Neljälle siirtymäaika

Toistaiseksi Koulussa voi tupakoida ravintolan pubissa ja viinituvassa pienillä alueilla. Koulu kuuluu kesäkuun alusta lähtien suomalaisravintoloiden enemmistöön eli täyssavuttomiin paikkoihin.

- Kahden vuoden siirtymäaikaa voi hakea vielä toukokuun loppuun asti, mutta nyt voi jo sanoa, että selkeä vähemmistö ravintoloista on hakenut siirtymäaikaa, sanoo ylitarkastaja Kaisa Mäntynen Sosiaali- ja terveydenhuollon tuotevalvontakeskuksesta.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Turussa tupruttelu näyttää jatkuvan neljässä paikassa. Siirtymäaikaa saivat hakea yli 50-neliöiset ravintolat, joissa ilmastointia on tehostettu niin, ettei savu leviä alueille, joissa tupakointi on kielletty.

Turussa jatkoaikaa on hakenut yhteensä kymmenisen paikkaa, mutta loput hakemukset odottavat yhtä täydennystä.

Esimerkiksi Oulussa hakemuksia on tullut 20, Helsingissä taas alle 40.

Tupakoida saa jatkossakin erillisissä tupakointitilassa.

- Tupakointitilan voi rakentaa lain voimaantulon jälkeenkin. Se vaatii usein niin suuria muutoksia ilmanvaihtoon, että moni yrittäjä empii, onko panostus vaivan arvoinen, Mäntynen sanoo.

Valvonta alkaa perjantaina

Vastuu ravintolan savuttomuudesta on yrittäjällä. Jos asiakas jatkaa tupakointia huomautuksesta huolimatta, hänet poistetaan paikalta tai pyydetään poliisilta apua.

Heti kesäkuun alussa käynnistyy valvontakampanja, jossa joukko viranomaisia valvoo yhdessä tupakkalain toteutumista.

- Yrittäjille lähtee postissa vielä viimeinen tietopaketti muutoksista. Mukana on plakaatti, jonka voi laittaa ravintolan oveen muistuttamaan asiakkaita tupakkalaista, Simonen sanoo.

Ministeriössä luotetaan siihen, että muutos sujuu kivuttomasti.

- Tuoreimmassa tutkimuksessa 92 prosenttia suomalaisista tiesi laista, ja 77 prosenttia tuki sitä. Terassikausi antaa mahdollisuuden pehmeään laskuun eli aikaa opetella muutoksiin, Simonen toteaa.