Uutiset

Hallitus valmis antamaan Afganistan-selonteon

Hallitus on valmis antamaan koko eduskunnalle selonteon Afganistanin rauhanturvaoperaatiosta, mikäli eduskunta sellaista toivoo. Suomalaisen rauhanturvaajan kuolema Afganistanissa nousi esille eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Pääministeri Matti Vanhasen (kesk) mukaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta kävi läpi pari viikkoa sitten kaikki suomalaisvoimin käynnissä olevat operaatiot.

Näin aiotaan menetellä myös jatkossa aika ajoin. Samalla tehdään kokemuksiin pohjautuvat riskiarviot.

Äkkinäisiä muutoksia ei ole tulossa

Vanhanen korosti, että Afganistanin rauhanturvaamistehtävä on tiedetty jo alusta alkaen riskioperaatioksi. Olot ovat epävarmat.

- Oli äärimmäisen traagista, että tämä isku tapahtui ja sen kohteena oli suomalainen sotilas, pääministeri painotti. Mitään äkkinäisiä päätöksiä suomalaisten vetäytymisestä Afganistanista ei kuitenkaan ole näköpiirissä.

Selontekoa vaatinut vasemmistoliiton Annika Lapintie katsoi, että koko eduskunnan pitää voida arvioida uudelleen operaatioihin osallistumista.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Hän muistutti, että Yhdysvaltain presidentti George W. Bush on vaatinut Nato-maita lisäämään sotilaiden määrää Afganistanissa. Niin ei näytä kuitenkaan tapahtuvan.

Puolustusministeri Jyri Häkämies (kok) huomautti, etteivät Afganistanin hallituksen ja sen turvallisuusjoukkojen voimavarat ja osaaminen ole riittäviä. EU käynnistää sen vuoksi siviilikriisinhallintaoperaation maassa kesän jälkeen.

Suomella pitkäaikaiset sitoumukset

Markku Laukkanen (kesk) kysyi, onko Isaf-operaatio muuttunut sisällöllisesti näiden tapahtumien myötä niin paljon, että kansainvälisten rauhanturvaajien läsnäolo pitäisi arvioida uudelleen.

Häkämiehen mukaan Suomi on sitoutunut pitkälle vuosikymmenen vaihteeseen Afganistanin auttamiseen ja rauhan edistämiseen sekä sotilaallisen että rahallisen avun muodossa.

Jaakko Laakso (vas) piti koko eduskunnan keskustelua tarpeellisena.

Kaikki eivät hänen mukaansa tiedä USA:n Suomelle tekemistä esityksistä joukkojen määrän lisäämisestä Afganistanissa, aseiden lahjoittamisesta Afganistanin armeijalle ja taisteluihin tarvittaessa osallistuvien kouluttajien asettamisesta.

Ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok) uskoi, että Afganistanin tilanne tulee esille myös hänen keskusteluissaan Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen kanssa.

Eduskunnassa hiljainen hetki

Eduskunta kunnioitti kyselytunnin alussa Afganistanissa pommi-iskussa kuolleen kersantti Petri Immosen muistoa.