Uutiset

Venäjä jätti
Virolle nootin
Pronssisoturista

ANNELI REIGAS

Neuvostosotilaan muistomerkin poistamista vastustava Venäjän ulkoministeriö jätti maanantaina asiasta virallisen nootin Viron Moskovan-suurlähettiläälle. Sen mukaan patsaan siirtäminen aiheuttaa vakavia seurauksia Viron ja Venäjän suhteille.

Nootissa vaaditaan, että Viron hallitus luopuisi patsaan ja sen lähelle haudattujen neuvostosotilaiden siirtämisestä.

Maanantaina Tõnismäen Pronssisoturi-patsaan poistamista vastaan otti kantaa myös 12 virolaista professoria, jotka lähettivät julkisen kirjeen Viron puolustusministerille. Kirjeessä todetaan, että patsaan poistaminen tahraa Viron maineen ja vaikeuttaa venäläisten integrointia yhteiskuntaan. Kirjoittajien mielestä patsaan merkitystä tulisi muuttaa siten, että se olisi muistomerkki kaikille toisen maailmansodan uhreille.

Eräs patsaan poistamista vastustava venäläinen ryhmä kehotti kaikkia patsaan siirtämisen vastustajia kokoontumaan viime sunnuntaina patsaan juurelle, mutta paikalle saapui vain vähän yli sata ihmistä, jotka muodostivat patsaan ympärille ketjun.

Tapausta tv-haastattelussa kommentoinut poliisi sanoi, että poliisi ei puuttunut hiljaiseen mielenosoitukseen, koska kaikilla on oikeus kokoontua vapaasti rikkomatta yleistä rauhaa ja koska poliisi ei ollut etukäteen sulkenut kokoontumispaikkaa.

Luitko jo nämä?