Uutiset

Turku ja Kaarina käyvät kisaa omakotiasukkaista

JARI HEINO

Pitkänsalmen rannoilla käy muutaman vuoden kuluttua kuhina. Kaarinan Lemunniemeä suunnitellaan 5 000-6 000 asukkaalle, mutta Turku pistää Satavan ja Kakskerran kohdalla paremmaksi. Uuteen valmisteluun vielä tammikuussa palautetussa osayleiskaavaluonnoksessa puhuttiin yli 13 000 uudesta asukkaasta

Eikä sillä hyvä. Hirvensalon osayleiskaavassa on asetettu 10 000-15 000 ihmisen asukastavoite. Nyt lukua tarkistetaan ylöspäin. Ja asukkaita pitäisi riittää myös Turun keskustan tuleville kerrostaloalueille.

- Kyse on aikajänteestä. Lemunniemi toteutuu nopeammin kuin Turun saarten rakentaminen. Hirvensalon osayleiskaavan tarkistuksen mukaiset uudet hankkeet voisivat lähteä liikkeelle 2011-1012, mutta Lemunniemi jo aikaisemmin.

Satava-Kakskerran rakentaminen alkaa ensi vuosikymmenen puolivälissä, Turun ympäristötoimesta vastaava apulaiskaupunginjohtaja Jarkko Virtanen (sd) selittää.

Yhtä kaikki, kyse on Virtasenkin mukaan kuntien välisestä asukaskilpailusta. Turku on perustellut uusia pientaloalueita sillä, ettei väki valuisi ympäristökuntiin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Jos ajateltaisiin kokonaisuutta, hankkeet tulisi koordinoida niin, että Turun kaupunkiseudulle muuttaisi uutta väkeä. Nyt kaavoituksella vaikutetaan alueen sisäiseen väestöliikkeeseen, Virtanen sanoo.

Eli tehtäisiinkö asiat kokonaan toisin, jos kuntakilpailun sijasta elettäisiin suur-Turussa?

- Jos suunnittelua tehtäisiin yhden kuntarajan sisällä, niin rakentaminen keskitettäisiin Kaarina- Turku-Raisio-Naantali-nauhakaupunkiin, joilloin se tukisi vaikka pikaraitiotien rakentamista tai bussien runkoliikennettä. Nykyinen asukaskilpailu hajottaa kaupunkirakennetta, apulaiskaupunginjohtaja pamauttaa.

Suomeksi sanottuna: Turun edustan saaret jätettäisiin rauhaan, jos Turun ei tarvitsi kilpailla asukkaista nykynaapureiden kanssa.

- Hirvensaloa ehkä laajennettaisiin. Mutta Satavaa ja Kakskertaa suunniteltaisiin muutamia alueita lukuunottamatta kevyemmin kuin nyt, Virtanen täsmentää.

"Asunnot Kaarinan, puistot Turun maalle"

Kilpailevat hankkeet ovatkin osoitus siitä, että kuntayhteistyö ei pelaa toivotulla tavalla. Turulta ei ole vielä pyydetty Lemunniemestä edes lausuntoa.

- Kaava on liikenteellisesti sellainen, että ratkaisut pitäisi tehdä yhteistyössä Turun kanssa. Lisäksi Turku omistaa puolet Lemunniemestä. Näyttää siltä, että tontit tulevat Kaarinan maille ja puistot Turun maille, Virtanen letkauttaa.

Turku omistaa Lemunniemen länsiosasta yhteensä 150 hehtaaria maata eli saman verran kuin Kaarina omistaa kaava-alueella. Osayleiskaavan alue on kokonaisuudessaan 820 hehtaaria.

Virtanen myöntää, että asukaskilpailu on eräänlainen kunta- ja palvelurakenneuudistuksen eli Paras-hankkeen irvikuva. Turku ja Kaarina kuuluvat kahdeksan kunnan yhteistyöalueeseen, jonka pitäisi suunnitella mm. yhteistä asunto- ja maankäyttöpolitiikkaa. Ylipäätään hän on kuitenkin Turun seudun Paras-hankkeen suhteen toiveikas.

- Joskus ensi vuosikymmenen puolivälissä voisi olla olemassa vaikka yhteinen oikeusvaikutteinen yleiskaava. Viisikkokuntien (Turku, Kaarina, Raisio, Naantali, Lieto) yhteinen asunto- ja maankäyttöohjelma voisi toteutua vuoteen 2010 mennessä.

"Asutus ei mene pitkin jänkää"

Myös Turun kaavoitustoimenjohtaja Markku Toivonen arvelee, että suur-Turku vähentäisi paineita saarten rakentamiseen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

- Lemunniemi on ympäristöllisesti parempi ratkaisu. Toki Satava ja Kakskerta tarvitsisivat osayleiskaavan, mutta mitoitukseen se vaikuttaisi, hän sanoo.

Toivonen puolustaa kuitenkin sekä Kaarinan että Turun hankkeita.

- Kaupunkiseutujen välillä käydään kovaa kilpailua asukkaista, ja tarjonta lisää kysyntää. Turku ja Kaarina nappaavat tämän kaupunkiseudun kasvun, eikä asutus mene pitkin jänkää, hän muistuttaa.

Lemunniemi on Toivosen mielestä kestävän kehityksen mukainen ratkaisu, koska se sijaitsee lähellä nauhakaupunkia. Myös Satavan ja Kakskerran rakentaminen on kestävämpää politiikkaa kuin asutuksen vieminen esimerkiksi 50 kilometrin päähän Turun keskustasta.

- Se ei ole täydellinen ratkaisu mutta täydellinen miinus, Toivonen letkauttaa.