Uutiset

Suositulla unilääkkeellä
rajut sivuvaikutukset

JAMIE NIEMINEN MARJA SALEVA

Ruotsissa on noussut kohu Suomessakin yleisen uni- ja nukahtamislääkkeen Stilnoctin sivuvaikutuksista.

Iltapäivälehti Aftonbladetin mukaan unilääkettä käyttäneet ihmiset ovat unissaan muun muassa kävelleet, ajaneet autoa ja laittaneet ruokaa. Lehden kerrottua tapauksista monet kymmenet ovat ottaneet yhteyttä ja kertoneet painajaismaisista kokemuksistaan.

Asiantuntijoiden mukaan ihmiset eivät ole tajunneet, että oudot kohtaukset ovat johtuneet unilääkkeestä. Sivuvaikutukset ovat olleet myös niin käsittämättömiä ja kiusallisia, ettei niistä ole tahdottu puhua. Lääkeaineen vaihtaminen on saanut oudot kohtaukset loppumaan.

Kirjahylly kahvipuiksi

Unilääkkeen sivuvaikutuksista kertoneet ovat 21-81-vuotiaita.

Nuori mies otti tabletin matkustaessaan bussilla Keski-Euroopassa. Nukahtamisen sijasta hän joutui voimakkaan hallusinaation valtaan. Maisemat alkoivat pyöriä ja muuttuivat psykedeelisen värisiksi, hirvi näytti riippuvan ikkunan takana, ikkunaverhoista tuli lasipalloja puhuttelemaan hän-

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

tä ja muiden bussimatkustajien kasvot vääntyivät oudoiksi.

Toinen nuori mies kertoo heränneensä lääkkeen oton jälkeen aamulla kädet verisinä. Syy selvisi olohuoneessa, jossa kirjahylly oli pirstottu kahvipuiksi. Myöhemmin mies oli herännyt ratin takana kun poliisit olivat pysäyttäneet hänet.

Kaikkein väkivaltaisimmat sivuvaikutukset olivat niillä, jotka olivat nauttineet alkoholia unilääkkeen kanssa. Monilla on herätessä sänky märkä ja asuinkumppani hakattu ja omat kädet täynnä syviä haavoja.

Suomessa ei ongelmia

Suomessa Stilnoctia on myyty vuodesta 1996, ja päivittäisiä käyttäjiä arvellaan olevan 175 000. Lääkelaitoksen mukaan ongelmia lääkkeen käytössä ei ole viime vuosina Suomessa havaittu.

- Ruotsissa ihmiset ovat ehkä käyttäneet lääkettä virheellisesti. Jos lääkkeen ottaa ja jatkaa valveillaoloa, siitä tulee sekavuustila. Yhdessä alkoholin kanssa lääke on hengenvaarallinen, toteaa Lääkelaitoksen ylilääkäri Tapani Vuola.

Vuolan mukaan haittavaikutukset voi välttää ottamalla lääkkeen juuri ennen nukkumaanmenoa ja riittävän monta tuntia ennen heräämistä, ja ehdottomasti ilman alkoholinkäyttöä.

Lääkkeen haittavaikutuksiin kuuluvat muun muassa muistinmenetys, harhaluulot, raivonpuuskat, painajaisunet ja hallusinaatiot.

Lue myös nämä yhteistyö­kumppanimme artikkelit