Uutiset

EU-ulkoministerit vahvistivat tuen Ahtisaaren Kosovo-suunnitelmalle

LK/REUTERS<br />Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier riisui solmionsa aloittaessaan EU:n ulkoministerikokouksen ensimmäisen työistunnon Bremenissä perjantaina.
LK/REUTERS
Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier riisui solmionsa aloittaessaan EU:n ulkoministerikokouksen ensimmäisen työistunnon Bremenissä perjantaina.

MAIJA LAPOLA

EU-maiden ulkoministerit vahvistivat tukensa presidentti Martti Ahtisaaren Kosovo-suunnitelmalle perjantaina Bremenissä epävirallisessa kokouksessaan. Puheenjohtajamaa Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoi EU-maiden kannan olevan sama myös YK:n turvallisuusneuvostossa käytävissä keskusteluissa.

Ulkoministerit ottivat samanlaisen kannan Ahtisaaren ehdotukseen jo edellisessä kokouksessaan, mutta joitakin epäilijöitä on joukossa ollut. Kreikka on pelännyt ehdotuksen toteuttamisen johtavan levottomuuksiin Balkanilla. Serbia ja Kosovo eivät päässeet Ahtisaaren johdolla yksimieliseen käsitykseen Kosovon tulevaisuudesta, eikä Serbia hyväksy ehdotusta.

Espanja puolestaan on pelännyt Kosovo-ratkaisun vaikutusta autonomiaa ja itsenäisyyttä vaativien maakuntiensa tilanteeseen.

"Rauha ja vakaus ovat tärkeintä. Ehdotus ottaa huomioon sekä Serbian että Kosovon oikeutetut vaatimukset. Me tuemme aktiivisesti ja yhtenäisesti tätä ehdotusta", vakuutti Steinmeier ulkoministerikokouksen ensimmäisen päivän istunnon jälkeen.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Steinmeier muistutti, että Kosovo ja muut Balkanin maat sijaitsevat EU-maiden välittömässä läheisyydessä. Sen vuoksi alueen rauha ja tasapaino ovat EU:lle tärkeitä. "Vakaus näin läheisellä alueella on oleellisen tärkeätä meille."

Tilanne vaatii myös osapuolilta paljon vastuuta, Steinmeier korosti. Hän vakuutti jälleen EU:n tukevan Serbian EU-pyrkimyksiä, ja lupasi EU:n lisäävän viisumivapauksia. Tässä tilanteessa ei taas toistettu kenraali Ratko Mladicin vangitsemisen tärkeyttä. Se hiertää kuitenkin koko ajan taka-alalla.

Luvassa EU:n historian suurin siviilioperaatio

Jos Kosovo-suunnitelma hyväksytään YK:n turvallisuusneuvostossa, EU aloittaa historiansa suurimman siviilioperaation, koska Kosovo tulee EU:n hallintaan.

Laajentumisesta vastaava komissaari Olli Rehn ja EU:n ulkopoliittinen edustaja Javier Solana ovat arvioineet yhteisessä Kosovo-paperissaan, että Kosovo tarvitsee ensimmäisen kahden vuoden aikana 1,3-1,5 miljardia euroa jälleenrakennukseen ja hallintoon. Tätä ei voida kaikkea maksaa EU:n budjetista.

"Me emme voi rahoittaa sitä vain EU:n budjetista. Me tarvitsemme merkittäviä tukea EU:n jäsenvaltioilta ja ulkopuolisilta partnereilta", Rehn sanoi.

Yhdysvallat on luvannut selvää rahaa, jos YK:n päätöslauselma Kosovon tulevaisuudesta Ahtisaaren esittämässä muodossa hyväksytään. Venäjä on sen sijaan moneen kertaan toistanut, että se ei hyväksy Ahtisaaren suunnitelmaa Kosovon "valvotusta itsenäisyydestä".