Uutiset

Putin tyrmäsi puheet jatkokaudesta

EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS<br />Kaksi kautta Venäjän presidenttinä näyttää yhä riittävän Vladimir Putinille, vaan ei kaikille hänen kannattajilleen.
EPA EPA-PHOTO / ALL OVER PRESS
Kaksi kautta Venäjän presidenttinä näyttää yhä riittävän Vladimir Putinille, vaan ei kaikille hänen kannattajilleen.

Venäjällä on virinnyt jälleen keskustelu perustuslain rukkaamisesta tavalla, joka mahdollistaisi presidentti Vladimir Putinin pyrkimisen uudelleen maan johtoon. Lakimuutosta esitti parlamentin ylähuoneen puhemies Sergei Mironov perjantaina. Putin torppasi puheet heti alkuunsa.

- Presidentin kanta ei ole muuttunut. -- Hän on toistuvasti sanonut, että perustuslain muuttaminen on mahdotonta. -- Presidentti ei usko, että peruslain muuttamiselle on tarvetta tai käyttöä, Kremlin tiedottaja Dmitri Peshkov sanoi.

Nykyisellään saman presidentin perättäiset virkakaudet on rajattu kahteen. Kahdesti presidentiksi valittu Putin ei voi siten asettua enää ehdolle ensi vuoden presidentinvaaleissa.

Myös parlamentin suurin puolue, Yhtenäinen Venäjä, tyrmäsi Mironovin esityksen.

- Yhtenäisellä Venäjällä on kaksi kolmasosaa parlamenttipaikoista, ja me suojelemme perustuslakia, sanoi puolueen johtaja, parlamentin alahuoneen duuman puhemies Boris Gryzlov . Hänen puolueensa tukee Kremlin politiikkaa.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

  Putin on mielipidemittausten mukaan hyvin suosittu eikä hänen seuraajakseen ole ilmaantunut suosikkia.

- Ehdottaisin, että pohtisimme (peruslain muutoksen) tarpeellisuutta ottaen huomioon miljoonat kansalaisten vetoomukset, Mironov sanoi televisioidussa ylähuoneen istunnossa.

Mironovista sama presidentti voisi jatkaa virassaan kolme perättäistä kautta. Hän esitti myös presidentin virkakauden pituuden jatkamista nykyisestä neljästä vuodesta viiteen tai seitsemään vuoteen. Hän johtaa Oikeudenmukainen Venäjä -puoluetta, joka lasketaan myös Kremlin kannattajaksi.

Turkmenistanin esimerkki ei innosta

Asiantuntijatkin arvelivat, että Putin ei aio kolmannelle kaudelle.

- Putin ymmärtää täysin, että Keski-Aasian tasavaltojen esimerkin noudattaminen olisi kohtalokas isku hänen maineelleen, Heritage-säätiön Moskovan-tutkimuslaitoksen johtaja Jevgeni Volk arvioi. Hän viittasi Turkmenistanissa itsensä elinikäiseksi presidentiksi valituttaneeseen Saparmurat Nijazoviin .

Volk arveli Mironovin esityksen heijastelevan enemmänkin eliitin huolta omasta asemastaan.

- He saattavat menettää työnsä ja vaipua unhoon.