Uutiset

Herakleksen päällikkö
kiisti syytteen merimies-
taidon laiminlyönnistä

SEPPO SUDENNIEMI

Merivakuutusyhtiöt odottavat kiinnostuneina Turun käräjäoikeuden tuomiota hinaaja Herakleksen ja sen työntämän Bulk-proomun uppoamistapauksesta 2. maaliskuuta 2004 Ahvenanmaan länsipuolella. Merioikeus tutki perjantaina juttua, jossa hinaajan päällikköä syytetään hyvän merimiestaidon laiminlyönnistä.

Päällikkö kiisti syytteen ja katsoi onnettomuuden aiheutuneen hinaajan koneen rikkoutumisesta eikä tehdyistä virheistä.

Useiden miljoonien eurojen vakuutuskorvaus voi muotoutua uudelleen, mikäli päällikön todetaan syyllistyneen laiminlyönteihin. Pienikin sakko sälyttää vastuuta toisin kuin meriselityksen perusteella on aihetta.

Turun merioikeudessa aiemmin annetussa meriselityksessä onnettomuuden katsottiin aiheutuneen äkillisesti erittäin vaikeiksi yltyneistä sääoloista ja koneen rikkoutumisesta.

Merivakuutusyhtiöiden mukaan alus ei olisi saanut jatkaa matkaansa sääolojen huonontuessa. Merenkulkulaitos puolestaan katsoi lausunnossaan konevian aiheutuneen siitä, että 166-metrinen alusyhdistelmä jatkoi huonoissa oloissa ja kova merenkäynti kostutti hiililastin. Hiiltä valui jäähdyttimiin ja pääkone lukkiintui.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhdistelmä oli 13 300 tonnin hiililastissa matkalla Puolasta Luulajaan ja päällikkö oli kulkenut matkan jo noin 500 kertaa. Kun alus ohitti Märketin majakan tuulta, oli Ahvenanmerellä 14-16 metriä sekunnissa, mutta Pohjanlahdelle oli luvattu 20-25 m/s ja Alfons Håkansin hinaajille säätietoja lähettävä Foreca povaili 20 m/s.

Tuuli yltyi ja oli kello 13 jo 28-30 m/s. Yhdistelmän vauhti oli vastatuulessa enää pari solmua. Se yritti Ruotsin rannikon suojaan, mutta Grundkallenin majakan pohjoispuolella olosuhteet huononivat iltapäivän ja illan aikana, kun konevoima ei riittänyt keulan pitämiseksi tuuleen päin.

Turun vartiolentueen Super Puma nosti jo kello 16 Bulkin kannelta neljä miehistön jäsentä ja noin kello 23 merestä viimeiset kolme miestä. Kun koneet pysähtyivät, holtittomasti keinunut yhdistelmä ajautui matalikolle ja proomu katkesi, vetäen hinaajan mukanaan syvyyksiin.

Merioikeus antaa tuomionsa 13. huhtikuuta.