Uutiset

Nimikkotaimenista odotetaan vielä ilmaantuvan vihiä nettiin

TS/Jane Iltanen<br />Meritaimenten odotetaan palaavan Halistenkoskeen parin vuoden päästä.
TS/Jane Iltanen
Meritaimenten odotetaan palaavan Halistenkoskeen parin vuoden päästä.

ANNE LAITINEN

Kun meritaimenen poikasia perjantaina istutettiin Halistenkoskeen Aurajoessa, ei tiedetty mitä kuuluu vuosi sitten veteen päästetyille ensimmäisille nimikkokaloille.

Oman taimenen osti silloin parisataa ihmistä, moni lahjaksi lapselle. Myös parikymmentä yritystä teki kympin sijoituksen.

Kalan matkaa voi seurata netissä. Pyyntipaikka ja vonkaleen mitta pystytään kertomaan, jos merkitty kala löytyy.

- Nimikkotaimenia ei ole pystytty vielä saamaan kiinni, koska ne ovat niin pieniä. Odotan, että tietoja saadaan tämän vuoden aikana. Ne alkavat tässä vaiheessa olla pyyntikokoisia. Taimenella minimi on 40 senttiä, kertoo Airiston ja Lounais-Suomen kalastusalueiden isännöitsijä Arto Katajamäki .

Perjantaina Halistenkoskeen päästettiin 4 000 noin 26-senttistä poikasta. Ne valuivat vesisäiliöistä putkea pitkin alimpaan kalaportaaseen. Edellisenä päivänä istutuksia oli tehty yläjuoksulla Nautelankoskella.

- Ne ovat hölmistyneinä vähän aikaa koskessa ja Aurajoessa. Kun veden lämpötila nousee, ne lähtevät merelle syömään, kertoo Katajamäki.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Meritaimen vaeltaa yleensä korkeintaan 50 kilometrin päähän, mutta jopa eteläiselle Itämerelle saakka.

Sukujuuret Aurajoessa

Meritaimen leimautuu istutuspaikkaansa. Halistenkoskeen nyt istutettujen odotetaan palaavan parin vuoden päästä.

Niiden sukujuuret ovat Aurajoessa. Mäti on lypsetty ja hedelmöitetty Halistenkoskella, ja siirretty sitten Tammisaareen kalanviljelylaitokseen, jossa poikaset kasvavat kaksivuotiaiksi.

Tulokset heikkoja

Halistenkoskeen ja Nautelankoskeen istutetuista kaloista yhteensä tuhannella on kalamerkki eli selkälihakseen metallilangalla kiinnitetty muovilipuke.

Merkinnöillä saadaan tietoa istutusten onnistumisesta.

- Olemme aika skeptisiä. Viime vuosina on mennyt huonosti. Ongelma on ollut sama läpi Suomen. Syytä ei ole löytynyt, kertoo Katajamäki.

- Kalaa on saatu takaisin sata kiloa tuhatta istukasta kohden. Aiemmin saatiin jopa 500 kiloa. Olemme pahasti jäljessä 1980-luvun saalismääristä. Toivon, että aallonpohja olisi nyt saavutettu.

Meritaimenia on istutettu Aurajokeen 1980-luvulta lähtien kalakannan ylläpitämiseksi ja virkistyskalastajien narrattavaksi. Eri tahot istuttavat vuosittain Saaristomereen 100 000 meritaimenta.

- Tavoite on, että istutuksista päästäisiin kokonaan pois ja poikasia syntyisi tarpeeksi luonnossa itsekseen. Mutta sitä ei ole näköpiirissä, valittelee Katajamäki.

Osoitteessa omataimen.net voi ostaa ensi viikosta alkaen nimikkotaimenen Halistenkoskeen ja Nautelankoskeen istutettujen 1 000 kalan joukosta.