Talous

Notkosta nousuun

TS/
TS/

Miikka Terho

Maaliskuussa pörssiteatterin lavalla veuhtoi kaikenkarvaisia mörköjä ja kurssit poukkoilivat villisti edestakaisin. Sijoittajien sietokyky oli hetken koetuksella, sillä Aasiasta tulvineen epävarmuuden lisäksi rahamarkkinoita ravisutti Yhdysvaltain asuntolainojen sekasorto. Hermoilusta aiheutuneet haavat arpeutuivat kuitenkin nopeasti. Lopulta heiluriliike kiepautti kotimaan keskeiset indeksit pari prosenttia plussalle.

Sijoittajat kautta maailman säikähtivät amerikkalaisten subprime-ongelmien leviävän laajemmalti jenkkitalouteen. Subprime -lainoilla tarkoitetaan vähävaraisille ja lähes maksukyvyttömille yksityishenkilöille löperösti myönnettyjä asuntoluottoja. Kun takaisinmaksu alkoi tökkiä, riskit laukesivat pankkien syliin. Epävarmuutta hälventämään ryntäsi keskuspankki Fed, jonka vakuuttelu Yhdysvaltain talouskasvun jatkumisesta sysäsi kurssit takaisin nousuun.

Kurssikuoppa käänsi hetkeksi sijoittajien huomion kaikkeen kielteiseen. Tämä on tyypillinen reaktio markkinamyllerryksessä. "Myy ensin, mieti myöhemmin" on monien valitsema taktiikka, ja juuri tällainen toiminta saa aikaan lumipalloefektin.

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Aina kun osakekurssit nytkähtävät äkillisesti alaspäin, siitä aiheutuu lievää paniikkia. Eniten kurimuksesta kärsivät piensijoittajat. Maltti ei riitä istumaan rauhassa omistusten päällä. Myyntinappia painetaan liian herkästi. Ammattilaisten uskoa osakkeisiin notkahdukset eivät sen sijaan helpolla vie. Kokeneet ketut mieluummin hyödyntävät tilannetta ostamalla lisää.

Kännykkäpuolelta tulvahti myös mielenkiintoisia uutisia. Amerikkalainen Motorola varoitti yllättäen alkuvuoden tuloksensa painuvan tappiolle, mikä viittaa Nokian jyränneen pahimman kilpailijansa syvään ahdinkoon. Vain muutama kuukausi sitten Motorola uhosi selättävänsä Nokian lähivuosina. Jenkkijätti sai karvaan muistutuksen siitä, että menestykseen tarvitaan muutakin kuin messeviä mainospuheita. Nyt Motorola näyttää putoavan vauhdilla suomalaismastodontin kyydistä.

Helmi-maaliskuun kurssikorjauksen uutisoinnissa nähtiin ajoittain räikeitä ylilyöntejä. Osakkeiden kolmen prosentin päivälaskusta alettiin laajalti käyttää termejä "musta tiistai" ja "pörssiromahdus". Etenkin musta tiistai ampuu kovaa yli. Sanaparilla yritettiin hakea dramaattista yhtäläisyyttä lokakuun 1987 kuuluisaan mustaan maanantaihin, jolloin New Yorkin valtapörssi rojahti yhdessä päivässä 23 prosenttia. Kolmella ja kahdellakymmenelläkolmella on sentään vielä vissi ero.

Jokaiselle korjausliikkeelle on ominaista, että alkusäikähdyksen jälkeen kurssit heiluvat levottomasti muutaman viikon. Uusi suunta löytyy vasta kun tilanne on rauhoittunut ja paniikkisiirroista on päästy eroon.

Yritysten tulokset ovat edelleen hyviä ja maailmantalous on kasvussa. Hullujen viikkojen jälkeen sijoittajat palaavat taas perusasioiden ääreen ja tarkastelevat sitä, miten firmoilla oikeasti menee. Seuraavan kerran askelmerkkejä koetellaan siinä vaiheessa, kun yhtiöt alkavat huhtikuun lopulla julkistaa alkuvuoden rätinkejään.

Helsingin ja Wall Streetin pääindeksien pisteluvut maaliskuun lopulla ja kuukausimuutos prosentteina:

OMX Helsinki 10290 (+3,1%), OMXHCAP 5714 (+2,7%)

Dow Jones 12349 (+0,7%), Nasdaq 2418 (+0,1%)

Jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kirjoittaja on kansainvälisiä osakemarkkinoita ilman sidonnaisuuksia seuraava lahtelainen MBA rahoitusekonomi.